Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tobias en fena på ljud och ljus

/
  • Tobias Granström trängs med sina högtalare, förstärkare och en massa andra musikattiraljer i en lokal i Häggesta. Tobias är ute efter större, så han även får plats med ett 18 meter långt lastbilsekipage.

Tobias Granström var i 15-årsåldern när han började som discjockey på fritidsgården Skidan i Bollnäs.
Det har hänt en del sedan dess. Tobias har blivit 37 och utrustningen har gått från en back skivor till ljud, ljus och scenbyggen för enorma pengar.

Annons

Granström Ljud & Ljus AB heter företaget man kan vända sig till och hyra det som krävs för en konsert.

Det är en imponerande samling högtalare, förstärkare, mikrofoner och en massa andra grejer som står i hyllor från golv till tak i den lokal i Häggesta som Tobias Granström hyr. Och på golvet står ett mixerbord som i nyskick går lös på 350 000 kronor.

Utanför finns delar av fordonsparken, som totalt omfattas av en stor lastbil, två bussar, en dragbil och tre trailerskåp. På ett av dessa ligger en 7 x 10 meter stor scen, till ett värde av 1–1,5 miljon.

Mycket pengar redan här – och mer blir det med ljuset inräknat. För ett paket innehållande åtta rörliga lampor fick Tobias betala 150 000 kronor, plus moms. 43 000 kostade en (1) lampa med ledteknik.

Ändå pratar vi småpengar i jämförelse med en storfräsare som Per Eriksson i Avesta. Han driver företaget Starlight, ett av Europas största i branschen. I hans stall ingår bland annat åtta lastbilsekipage, 25 dragbilar, 50 trailerskåp och en 30 x 18 meter stor scen för tio miljoner. Det håller inte med mindre än så om man vill åt de största artisterna och de största scenerna.

Tobias Granström har inga ambitioner att nå dit.

- Jag tycker jag har hittat en nivå som passar mig, säger han.

Den är långt ifrån fy skam. Håkan Hellström, Eldkvarn och de melodifestivalaktuella hårdrockarna i Dead by April är några namn på listan av artister som anlitat Granström Ljud & Ljus för sina konserter. Andra är Joe Labero, Gävle symfoniorkester och Glada Hudik-teatern.

Nästa stora grej för Granström blir Mustasch på Tuppens i Bollnäs den 3 mars och In Flames på Maxim i Gävle den 25 april. Av sommarens evenemang ser Tobias fram mot Hudik-kalaset och stadsfesten i Bollnäs.

Ett jobb börjar med att arrangören skickar en kravlista. Ju större artist desto högre krav. Sedan är det "bara" för Tobias att fixa så att allt blir bra.

- Under konserterna känns det som om man går där med en snara runt halsen, säger han.

Mer läsning

Annons