Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Teatern kommer i tygborg

/
  • Inger Öberg och, den av tältet skymda, Lili Premler från Bollnäs Riksteaterförening på Brotorget där tältet kommer att sättas upp.

När Folkteatern i Gävleborgs plan är att smälla upp en fjorton meter hög tygborg mitt på Brotorget går det nästan att garantera att teaterintresset höjs några snäpp. Men om det blir Bertolt Brecht eller den flyttbara teaterlokalen som orsakar mest snack återstår att se.

Annons

Under september och oktober ger sig Folkteatern i Gävleborg ut på länets vägar med en uppsättning av Brechts Den kaukasiska kritcirkeln. Turnén innebär att invånarna i alla länets kommuner kommer att ha möjlighet att se föreställningen på hemmaplan - tack vare det specialkonstruerade teatertält som fungerar som scen.

Tältet i fråga är fjorton meter högt, närmare 20 meter i diameter och rymmer 140 besökare. Det tar cirka en timme att resa med sin paraplyliknande uppfällningsmekanism och fraktas i en vagn som delvis är tillverkad i Kilafors. Vagnen med sitt uppfällbara tak är i sig unik och påminner en hel del om Långbens husvagn så som den framställs på julafton.

Även om föreställningen sker i Folkteaterns regi så är det Bollnäs Riksteaterförening, tillsammans med kulturenheten på kommunen, som står för själva arrangemanget i Bollnäs. Och Inger Öberg och Lili Premler från föreningen har redan börjat märka av nyfikenheten kring uppsättningen och tältet.

– Vi tycker det här är jättespännande, säger Inger Öberg.

Turnén börjar med premiär i Bergsjö i norr, den 8 september. Den letar sig sedan söderut och avslutas den 27 oktober i Sandviken. I Bollnäs ges två föreställningar, båda på Brotorget, den 19 och 20 september. I Ovanåkers kommun sätts teatertältet upp på Viksjöfors IP för två föreställningar, den 25 och 26 september.

Mer läsning

Annons