Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tar tillvara outnyttjade resurser

/

I början av den här veckan reser Bollnäsbon Pär Larshans till Bryssel. Där ska han berätta för Europeiska ekonomiska och sociala kommittén om hamburgerkedjan Max arbetsmodell för att få in funktionsnedsatta och personer från andra kulturer i företaget.

Annons

- Det handlar om att bryta fördomar och sprida kunskap bland cheferna ute på arbetsplatserna, säger Pär Larshans.

Han har under många år varit verksam inom Max och har nu tjänsten som företagets hållbarhetschef. I den rollen har han också dragit i gång en modell för att bryta det utanförskap många lever i och i stället ta till vara den resurs de egentligen är.

- Vi arbetar efter en modell där det handlar om att matcha rätt person med rätt arbetsuppgift, säger Pär Larshans.

Han pekar på att det finns många som har svårt att fungera i samhället men ändå har stora färdigheter inom enskilda områden. Hittar man bara rätt arbetsuppgifter åt personerna gör de ofta ett bättre jobb än många andra.

- Vi har hållit på med det här i tio års tid nu och det går bara bättre och bättre, säger han. Det är dessutom en bra affär för företaget, de här personerna är aldrig sjuka och brinner för sitt jobb. I själva verket har det här visat sig vara något av det mest lönsamma vi har gjort.

Hela västvärlden står inför en tickande demografisk bomb, där allt färre ska arbeta och försörja en allt äldre befolkning. För att klara situationen menar Pär Larshans att alla outnyttjade resurser måste tas till vara.

Max framgångar har uppmärksammats ända upp på EU-nivå. Pär Larshans hoppas också kunna bidra lokalt och senare i vinter ska han träffa Bollnäs kommunledning för att berätta om Max erfarenheter.

Annons