Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Svårt bli förklarad psykiskt sjuk"

/

"Ganska väntat" säger advokat K-G Myhrberg om bedömningarna av mordtrion.

Annons

På tisdagen kom så det tredje rättspsykiatriska utlåtandet till Hudiksvalls tingsrätt. Det gäller den 20-årige innehavaren av lägenheten där mordet skedde. Nu är det klart att ingen av de tre åtalade har en allvarlig psykisk störning.

– Det var väl ganska väntat, säger advokat K-G Myhrberg, målsägandebiträde för Christian Larssons anhöriga. Numera är det väldigt svårt att bli förklarad psykiskt sjuk.

Resultatet innebär att alla tre kan dömas till fängelse. Framöver ska de inblandade åter samlas i rättssalen och gå igenom utlåtandena. Just nu pågår arbetet vid tingsrätten med att hitta en dag som passar de berörda.

Själva målet är annars genomgånget och åklagare och advokater har hållit sina slutanföranden. För en månad sedan beslutade rätten också att alla tre ska dömas för mord. Bilföraren och "18-åringen" kommer även att dömas för brott mot griftefriden. De återvände till den nedgrävda kroppen, grävde upp den och sänkte den i sjön Lill-Nien, efter tips från en medhjälpare.

Om några veckor meddelas domen och då blir det klart hur långa fängelsestraff och vilket skadestånd de mordåtalade döms till. Unga under 21 år får inte dömas till livstid och de får dessutom straffrabatt. Det skulle kunna ge 10–14 års fängelse för trion, har åklagaren framhållit.

– Sedan får vi se om alla parter nöjer sig med domen eller om den överklagas, säger K-G Myhrberg.

Mer läsning

Annons