Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Suzuki redan från födseln

/
  • Linnea Westlund, Sophia Godau, Emelie Westlund, Isabel Godau, Theresa Godau och Mathilda Lindberg repeterar en violinkonsert av Seitz.

I helgen arrangerades det årliga Suzukiläger som Bollnäs kulturskola och Ovanåkers musikskola står bakom. Totalt fanns cirka 70 elever i åldrarna 5-17 år på plats.

Annons

På plats som gästlärare fanns också Sven Sjögren. Han bor i Göteborg men då det gäller Suzuki har han hela världen som arbetsfält.

Suzukin står starkast i USA. I USA finns fler elever och lärare än i övriga världen tillsammans. I Europa ligger England och Sverige i topp.

Suzukimetoden skapades av den japanske violinisten Shinichi Suzuki. Han gick bort 1998, hundra år fyllda och Suzukis filosofi är att eleven ska lära sig i sin egen takt, i små steg och hela tiden bli uppmuntrad - ungefär som ett litet barn som lär sig att prata.

Suzukis pedagogiska utgångspunkt är att varje barn föds med många anlag - språkliga, musikaliska, etc - men att barnet måste få rätt stimulans för att anlagen ska utvecklas till egentlig talang.

- Det är de tidiga miljöerna som är avgörande, säger Sven Sjögren. Egentligen börjar metodiken direkt vid födseln, barnet börjar lyssna direkt.

Suzuki kallade själv sin musikpedagogik för "modersmålsmetoden". Liksom modersmålet finns musiken i barnets miljö redan från födseln.

En grov sammanfattning av Suzuki-metodiken:

* Tidig start

* Lyssnande

* Kombination individ och grupp

* Ständig repetition

* Tidig notläsning

- Målet i första hand är, säger Sven Sjögren, att skapa harmoniska människor, inte musikaliska underbarn.

Schinichji Suzuki var på många sätt en märklig man. En man med den här finstämda synen på människa och musik och som blev hundra år förknippas kanske inte i första hand med rökning. Men Suzuki rökte - och s o m han rökte: 60 cigaretter, utan filter, om dagen.

1991, sju år före sin död, nominerades Shinichi Suzuki till Nobels fredspris, men klarade inte den sista gallringen.

Det finns 43 lokala Suzuki-föreningar i landet. En finns i Sven Sjögrens Göteborg, en annan i Bollnäs/Ovanåker. Suzukins pionjärer i Bollnäs var bland andra musikläraren Lasse Bertilsson. Tiden: Slutet av 70-talet. Arenan: Bollnäs musikskola, som den hette då.

Mer läsning

Annons