Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Surkål och köttbullar på schemat

/
  • Svenska, tyska och italienska ungdomar. Alla är med i det EU-finansierade Comeniusprojektet. Föreslagen bildtext/Bildbeskrivning: elever

Maten står i centrum när svenska, italienska och tyska gymnasieungdomar möts i Bollnäs under några novemberdagar.

Annons

Projektet sponsras helt och hållet av EU och startade förra året.

Sistaårseleverna på Torsbergsgymnasiets samhällsprogram är värdar den här gången. Den tyska gruppen kommer från en ort nära Frankfurt, italienarna från en ort utanför Milano i norr.

Det är mycket på agendan: Industribesök, miljötänk, marknadsföring och hur länderna skiljer sig åt i import- och exporthänseende.

Tidningen samlar ihop en liten grupp ungdomar, två från Tyskland och tre från Italien. Den italienska trion gillar pizza i alla dess former, Konstantin Kipfmüller och Jessica Bartmüss är överens om att pasta är bäst.

- Mat och matkultur är ett bra område att samlas kring, säger Jan-Olov Olofsson, ekonomilärare på Torsbergsgymnasiet. Alla har tankar och åsikter om mat.

På tisdagskvällen bjöd svenskarna på "nationalrätten" köttbullar med mos. På onsdagskvällen var det italienarnas tur att komponera menyn - risotto - och i kväll aviserar tyskarna bland annat surkål.

- Vår region är inriktad på risproduktion, säger Isabella Pio.

Anders Svanberg är svensk projektledare:

- Vi ska lära känna varandra, lära känna våra olikheter, säger han.

Stefan Carius från Tyskland är projektets koordinator.

- Det här projektet ger eleverna en bra grund att stå på, säger han.

Mer läsning

Annons