Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stort intresse för långfärdsskridskor

/

Ett trettiotal intresserade samlades i onsdags på Kungsholmen i Segersta för att läsa sig mer om långfärdsskridskor. Både turistföretagare och representanter från Bollnäs, Ljusdal och Söderhamns kommuner har tankar på att börja ploga upp banor i vinter.

Annons

I trakterna av Stockholm och Mälardalen är långfärdsskridskor redan ett etablerat fritidsnöje. Kanske kan det också fånga allt fler entusiaster även här i Hälsingland?

- Jag vet efter samtal med företagare att det finns ett intresse för att ordna med banor för långfärdsskridskor och det här är ett sätt för både företagare och kommuner att undvika att göra samma misstag som andra redan har gjort, säger Anneli Wiklund från Bollnäs näringslivskontor.

Hon lyfte också möjligheten att knyta kontakter mellan olika aktörer som också kan leda till samarbete. Det kan ske såväl mellan kommuner och företagare, som mellan olika kommuner. Bergviken ligger exempelvis i både Bollnäs och Söderhamns kommun.

Träffen hölls på Kungsholmen Restaurang och Konferens i Segersta, som drivs av Erik och Billan Östlund. Och att intresset för långfärdsskridskor är större än vad man tror kunde Billan Östlund skriva under på.

- Erik har alltid haft en dröm om att anordna ett skridskolopp på Bergviken, berättade hon. Så i vintras gjorde vi slag i saken.

Inför förra vinterns premiär för Kungsholmrännet hade de hoppats på att som bäst locka 10-15 åkare.

- Men det kom hela 140 åkare, konstaterade Billan. Det blev en succé och i början av februari är det dags igen.

På Kungsholmen fanns denna dag också en riktig expert på området. Anders Tysk har många års erfarenhet av långfärdsskridskor i Mälardalen där antalet plogade skridskobanor ökat ständigt de senaste åren, redan nu finns ett femtiotal. Han delade med sig av sina kunskaper och berättade bland annat om banläggning, underhåll, lämpliga maskiner, is-teori och säkerhet.

Mer läsning

Annons