Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Storbandsjazz med sting och elegans

/
  • Jukkis Uotila, trummis ,kompositör och arrangör omgiven av Stockholm Jazz Orchestra med altsaxofonist Dick Oatts och trombonist Bertil Strandberg vid solistmikrofonerna.

Storbandsjazz var det länge sedan vi hörde på jazzklubben. Under tisdagkvällen var det dock dags i det fint varierade vårprogram jazzklubben komponerat. Och det ett meriterat storband, Stockholm Jazz Orchestra, ett av landets ledande.

Annons

Stockholm Jazz Orchestra började som Rehearsal Big Band, det vill säga ett repetitions band bestående av idel skickliga solister inom svensk jazzmusik, med trumpetare Fredrik Norén som bandets ledare. Och så har det varit under hela dess tjugosexåriga tillvaron. Och så är det än i dag. Femton av dagens synnerligen skickliga jazzsolister i ett precisionsspelande storband med spännande musik med sting och elegans i allt. Vi har hört dem tidigare i Bollnäs. För åtta år sedan närmare bestämt och om jag inte minns helt fel spelades då musik som på sin tid spelades av Thad Jones/Mel Lewis storband. Och minsann, satt då gästande Dick Oatts även denna gång med i saxsektionen, precis som för åtta år sedan. Nu med nyskriven musik på repertoaren och i arrangemang av finske trummisen i bandet, Jukkis Outila, som även fanns med förra gången SJO gästade klubben. Kvällens höjdare, Avenida, med bandets tenorister, Karl-Martin Almkvist och Robert Nordmark mäktigt solospel likaväl som ett parti jazztrio-ös från Daniel Tilling piano, Martin Sjöstedt bas och Jukkis Uotila, med ävenledes variationsrikt och kraftfullt trumsolo. Vackert balladspel från Gustavo Bergalli i No regrets och en allvarligt högtidlig Coral med stegrande intensitet i maffigt storbandsutspel, var några av många läckerheter.

Kvällens förband, elever från folkhögskolan i Lapplandstrion, som var en kvartett, som blev en kvintett när gästspelande trumpetare tillkom till den ordinarie besättningen med tenorsax, gitarr, bas och trummor. Musiken Coltrane-influerad med bra spel i låtar som välkända So what och Invitation.

Mer läsning

Annons