Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stjernkvist lockade fram applåder och framtidstro: "Det krävs optimism, och det har vi"

Drygt två hundra personer hade samlats på Byråkrattorget i Bollnäs för att delta i Socialdemokraternas förstamajfirande. – Det här är vår dag, vi som står för rättvisa, solidaritet och jämlikhet, sa Kristoffer Lindberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Bollnäs.

Annons

Lars Stjernkvist håller tal på Byråkrattorget i Bollnäs.

Bänkraderna intill scenen var fulla redan en stund innan programmet började. Först ut var Elin Pöllä, ordförande SSU Gävleborg.

Elin Pöllä, ordförande SSU Gävleborg.

Hon talade bland annat om de stora politiska skillnaderna inom svensk politik.

– Vi kommer aldrig acceptera sänkta löner och sämre villkor, sa hon.

Huvudtalare för dagen var före detta partisekreteraren Lars Stjernkvist från Norrköping.

Lars Stjernkvist håller förstamajtal.

Han inledde sitt tal med att berätta hur han vaknat upp i Bollnäs med en högtidlig känsla av att få vara just här och manifestera om det som arbetarrörelsen världen över också manifesterar om idag – solidaritet.

Därefter fortsatte han med att hylla Bollnäs rika förenings- och kulturliv och arbetet som kommunen gjort för att minska ungdomsarbetslösheten.

– Alldeles nyligen har två städer i Sverige inrättat ungdomsnav som ska hjälpa ungdomar att komma ur arbetslösheten – Bollnäs och Norrköping. Det är jag oerhört stolt över, sa han och fick omedelbar respons av publiken i form av högljudda applåder.

– Förr kunde man gå direkt från grundskolan till ett jobb. I dag går inte det för på de arbetsplatserna har tekniken tagit över. Därför måste vi se till att ungdomar får möjlighet att följa med i utvecklingen och kan skaffa sig yrkesutbildningar. Det är en viktig strävan i denna föränderliga tid.

Lars Stjernkvist (S).

Miljöfrågan var också någon Lars Stjernkvist ville slå ett slag för.

– I framtiden måste vi ha ett samhälle med enbart förnybara energikällor. För att nå dit krävs optimism, och det har vi.

Stjernkvist tog även upp flyktingkrisen och betonade att även om vi får en allt fredligare värld så kommer vi även i framtiden tvingas brottas med hur vi ska ta hand om människor som av olika anledningar flytt sina hemländer. Han passade då även på att ge Sverigedemokraterna en känga genom att belysa att de är det enda parti som inte vill söka dessa samarbeten.

– Vi kan inte ta hela ansvaret själva, vi måste samarbeta över gränserna. Och det finns bara en kraft som verkligen vill göra det – den socialdemokratiska, sa han och fortsatte:

– Alla samhällen som inte öppnar gränserna bryts ner och försvagas.

Lars Stjernkvist sjunger Internationalen tillsammans med förstamajfirare på Byråkrattorget i Bollnäs.

Talet avslutades med att Lars Stjernkvist hyllade alla fritidspolitiker som ofta får ta mycket spott och spe men som i själva verket är de som gör skillnad. Ha sa också att socialdemokratisk politik kan förbättra samhället.

– Det vi står för är inte bara tomma ord.

Barbro Andersson, ordförande Kommunal Mitt.

Efter Lars Stjernkvist tal äntrade Kommunal Mitts ordförande Barbro Andersson scenen. Hon talade bland annat om ökade klyftor och problematiken med att sänka lönerna för vanliga arbetstagare.

– Historien visar att sänkta löner ger inte fler jobb, sa hon och fortsatte:

– Vi måste investera i utbildning. Just därför välkomnar vi regeringens förslag om en välfärdssatsning.

Mer läsning

Annons