Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stipendiater och pristagare utsedda i Bollnäs

Nyutbildade skådespelerskan Emma Broomé får Bollnäs kommuns kulturstipendium på 15 000 kronor i år. Stipendiet delas ut tillsammans med kommunens övriga kultur- och fritidspriser den 16 juni.

Annons

Efter sammanträdet med kommunstyrelsens utskott för kultur- och internationella frågor på fredagen offentliggjordes årets pristagare och stipendiater:

Bollnäsbördiga Emma Broomé, som går sista terminen på skådespelarprogrammet vid Stockholms dramatiska högskola, får kulturstipendiet på 15 000 kronor.

Priset till Årets förening, 8 000 kronor, går till Bollnäs Jazz Club med Ewa Olofsson Lindblom som ordförande. BJC är en aktiv arrangör inom musiklivet i kommunen sedan drygt 30 år.

Föreningsledarpriset på 4 000 kronor går till Eva Alfredsson, Bollnäs, som varit aktiv i Arbrå handbollsklubb under 20 säsonger och därefter varit ledare för bland annat A-laget och tränare för damseniorlaget.

Kulturpris på 4 000 kronor vardera går till hemslöjdaren Elsa Knutsson i Vallsta och klarinettisten Stig "Jerka" Eriksson i Bollnäs. Hon är bland annat vävstugeföreståndare och kontaktperson för Arbrå hemslöjdsförening – och han är välkänd i det lokala musiklivet sedan många år tillbaka.

Elitidrottspriset på 8 000 kronor går till Per Jonsson, Bollnäs, som är längdhoppare i världsklass inom handikappidrotten och även framstående på 60 och 100 meter. Per, som bara har svaga synrester, är uttagen till Paralympics i London senare i år.

Stipendiet och priserna delas ut vid en ceremoni på Brotorget i Bollnäs den 16 juni.

Vid utskottsmötet på fredagen konfirmerades också beslutet i Bollnäs Jazz Club, att utse kontrabasisten Emil Skogh, Bollnäs, till årets Hasselgårdsstipendiat.

Stipendiet på 10 000 kronor har inrättats för att hedra minnet av jazzmusikern Åke "Stan" Hasselgård, som växte upp i Bollnäs. Det delas ut i samband med den årliga Hasselgårdskonserten i Kulturhuset i Bollnäs den 6 oktober.

Mer läsning

Annons