Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Statsrådet i Hälsingland: "Det här ger jobb så det stänker på landsbygden"

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht (S) förklarade hur fler jobb kan skapas på landsbygden. Dessutom satte han ett klassiskt citat i ett nytt sammanhang när han besökte Rengsjö och Bollnäs på måndagen.

Annons

Landsbygdsminister Sven-Erik Bucht på hälsingebesök.

Innovation och utveckling var fokuspunkterna under Sven-Erik Buchts dag i Hälsingland. Efter ett besök på Söderhamnsföretaget Arizona Chemicals på förmiddagen drog ministern vidare till Rengsjö, där han träffade representanter för företaget Matvärden. Statsrådets hälsingeturné avslutades med ett panelsamtal på Scandic i Bollnäs.

Gävleborgs riksdagsledamot Åsa Lindestam (S) ledde panelsamtalet, som även innefattade Kristoffer Lindberg, ordförande för Bollnäs socialdemokrater, Maria Jonsson, regionsordförande för LRF samt Matvärdens Ylva Olofsson och Linda Elverstig.

Sven-Erik Bucht presenterade regeringens viktigaste landsbygdssatsningar för de drygt 30 åhörarna, varav flera lantbrukare. Men han inledde med att behandla, som han uttryckte det, "tre stora bekymmer": mjölkkrisen, stödområdesindelningen och den sena utbetalningen av EU-stöd.

Att få till en nationell livsmedelsstrategi är en av de viktigaste delarna i Sven-Erik Buchts arbete.

– Vi spräcker snart 10-miljonersvallen i Sverige, och alla behöver käk – livsmedel är inget vi kan välja bort. I Sverige har vi väldigt låg självförsörjningsgrad, vi importerar 50 procent av alla livsmedel och det här vill regeringen ändra på. Vi vill öka vår livsmedelsproduktion, öka jobben och öka exporten inom hela livsmedelssektorn.

Landsbygdsministern är övertygad om att det är en rimlig målsättning:

– Vi har alla förutsättningar att öka vår livsmedelsproduktion i Sverige. Vi är världens bästa på miljötänk, vi är världsmästare på djurhälsa, vi har lägst antibiotikaanvändning i EU, vi är ett salmonellafritt land, vi har 600 000 hektar åkermark som inte är under plog och vi har gott om både vatten och kompetens.

Sven-Erik Bucht, Linda Elverstig, Ylva Olofsson och Maria Jonsson.

För att lyckas efterlyser Sven-Erik Bucht samarbete och samsyn i de politiska leden. Att det kan vara en utmaning i sig går att utläsa mellan raderna:

– Vi jobbar nu väldigt brett politiskt och hoppas att vi ska kunna ta en nationell livsmedelsstrategi gemensamt i Sveriges riksdag, utan det här partipolitiska käbblet och prestigen. Jag hoppas verkligen vi orkar det, för det är så viktigt att få igång en större livsmedelsproduktion. Det är viktigt för vår trygghet och det skapar dessutom jobb och är landsbygdsnära.

Läs också: Landsbygdsministern hos Söderhamnsföretag

På frågan om hur mycket livsmedelsproduktionen och självförsörjningsgraden kan öka i Sverige, återanvände landsbygdsministern ett klassiskt citat från tidigare riksbankschefen Bengt Dennis:

– The sky is the limit!

Sven-Erik Bucht redogjorde för regeringens landsbygdssatsningar.

Sven-Erik Bucht talade också om skogsbruket, där han ser nyckeln till en modern och biobaserad ekonomi:

– Om det är något land som kan komma ifrån det fossila så är det Sverige. Ett jätteviktigt landsbygdsperspektiv, det här ger jobb så det stänker på landsbygden om vi fixar det.

Den parlamentariska landsbygdskommittén, där alla partier i riksdagen är representerade, togs också upp av statsrådet.

– Det arbetas med att ta fram en sammanhållen politik för Sveriges landsbygd. Vi har aldrig haft det, utan det har varit spridda skurar. Nu måste vi ta ett helhetsgrepp.

Kommitténs slutbetänkande ska presenteras i början av 2017.

Drygt 30 personer kom till Scandic i Bollnäs för att lyssna på landsbygdsministern.

Bredbandsutbyggnaden berördes också – en riktig knäckfråga för landsbygden menar ministern:

– Bredband behövs på landsbygden. Det är lika viktigt som när vi en gång elektrifierade Sverige.

Regeringen har avsatt 4,5 miljarder kronor för att bygga ut bredbandet.

– Det kanske inte kommer att räcka, men då får vi diskutera hur vi ska kunna anslå mer pengar för det här är så viktigt.

VIkten av att statliga jobb kommer ut till landet i större utsträckning plus tillgången till högre utbildning i hela landet var också två frågor som Sven-Erik Bucht talade om.

– Svensk exportindustri är väldigt ofta landsbygdsnära och helt beroende av högre utbildad personal. Då måste det finnas utbildningar någorlunda i närheten. Fixar vi inte den biten så kommer inte exportindustrin att kunna fortsätta fungera.

Mer läsning