Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Staket kring tak får vara kvar

Ett staket kring taket på en villa medför en viss insyn på grannens tomt – men ingen "betydande olägenhet" i lagens mening.

Annons

Sedan våren 2013 har staketet kring det platta taket på en villa i Bollnäs varit ett ärende för kommunens miljö- och byggnämnd – från början som en del i en planerad om- och tillbyggnad.

Ett år senare, sedan fastighetsägaren överklagat kommunens nej till bygglov för staketet – och fått rätt i länsstyrelsen – beviljade kommunen bygglovet. Men då överklagade grannar, som ansåg att takterrassen medförde störningar och ökad insyn på deras tomt.

Sedan dess har länsstyrelsen gått på fastighetsägarens linje igen – och grannarna överklagat vidare till mark- och miljödomstolen i Östersund, som i december 2014 gick på deras linje och upphävde länsstyrelsens beslut.

Det beslutet överklagades i stället av fastighetsägaren, som fick prövningstillstånd i högsta instans, Mark- och miljööverdomstolen.

Efter syn på platsen har domen nu kommit – och den kan inte överklagas. Där slås det fast att viss insyn på delar av grannarnas trädgård möjliggörs från taket på grannhuset och att det anses innebära en viss olägenhet för dem. Men olägenheten kan inte anses som en "betydande olägenhet" i lagens mening, anser domstolen.

Mer läsning

Annons