Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stadsdel i centrum byter snart ägare

/
  • Alla affärshus som syns på bilden (líksom skymda galleria Krokanen) ingår i affären. I förgrunden säljaren Linnbros ägarföreträdare Bente och Tomas Sköld. Bakom dem några av företrädarna för köparna, Anders Bucht, Julia Öhman Persson och Tommy Björklin.

Skölds-ägda Linnbro Förvaltnings AB i Bollnäs säljs. I affären ingår Linnbros alla centrumfastigheter på Västra Stationsgatan mellan Tingshustorget och Odengatan.
Köpare är ett konsortium bestående av sex bolag från Bollnäs, Ljusdal och Alfta.

Annons

Den stora fastighetsaffären slutfördes under tisdagen. Men parterna har kommit överens om att hålla priset hemligt tills vidare.

- Vi överlåter aktierna i bolaget, men i avtalet med köparen har vi bundit oss för att inte offentliggöra köpeskillingen, säger Linnbros nuvarande vd, Tomas Sköld.

Men det handlar sannolikt om den största affären i fastighetsbranschen i Bollnäs sedan Wådell Invest för fyra år sedan köpte flera centrumfastigheter av fastighetsbolaget Begea.

Ytmässigt motsvarar affärerna varandra. Nu, liksom då, rör det sig om lokaler på sammanlagt 7 500 kvadratmeter. Priset i affären 2007 var 70 miljoner kronor.

Men det finns skillnader i fastighetsstrukturen.

I det här fallet handlar det om sex äldre (men välrenoverade) byggnader som innehåller så väl butiker som kontor och bostäder. Några bostäder fanns inte i Begea-affären.

Det är alltså sex olika köpare som genom ett nybildat konsortium köper aktierna i Linnbro av ett annat Skölds-bolag, Baldersborg AB. Det senare leds av Tomas Skölds 30-åriga dotter Bente.

- En ägare och förvaltare bör vara lokalt förankrad. Själv är jag 68 år och det känns som det är dags att trappa ned. Och Bente har i huvudsak sitt engagemang i Stockholm, så beslutet att sälja var inte så svårt, säger Tomas Sköld.

Flera klassiska byggnader i Bollnäs ingår, som Krokanen (gamla tingshuset) och den affärsbyggnad som Tomas Skölds farfar lät uppföra 1935, och där modehuset Fanny i dag håller till. Flera av centrumfastigheterna har i omgångar ägts av olika Skölds-bolag, men de senaste 20 åren har Linnbro stått som ägare.

Köpare nu är bolagen Seglet Holding i Ljusdal (med Julia Öhman Persson som en av ägarföreträdarna), Storsveden Invest i Alfta (Anders Bucht), MIHAB i Alfta (Jan Carlsson), Säversta Invest AB (Tommy Björklin), Bollnäs Fastighets & Förvaltnings AB (Peter Amundsson) och P&W Consulting AB (med Intersport-butikens ägare Tony Croon, Ulf Ericsson och Patrik Pettersson).

Tillträdet för köparna sker den 1 september. Hela affären har förmedlats av PwC i Bollnäs.

- Det här handlar om ett långsiktigt ägande. Linnbro är ett välskött företag med ett stabilt kassaflöde, säger de nya ägarföreträdarna.

Ett par industrifastigheter i Norrborn, som Linnbro äger i dag, ingår inte i affären.

Mer läsning

Annons