Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkas från kyrkan – efter 25 års tjänst

/

En medarbetare i Bollnäs–Rengsjö församling har sparkats efter 25 års anställning. Men fackförbundet Vision underkänner avskedandet.

- Det saknas all grund för att ta till den här åtgärden, hävdar Claes-Håkan Jansson, ordförande för Vision i Uppsala stift.

Annons

Som motiv för avskedandet hänvisas till att medarbetaren haft olovlig frånvaro, kommit för sent till jobbet och inte beaktat mobilreglementet.

Det talas också om samarbetssvårigheter och illojalitet mot arbetsgivaren.

Men medarbetaren själv tillbakavisar påståendena.

- Det här är bara bullshit. Det har inte förts någon som helst dialog med mig om eventuella problem. Ingen har heller klagat på det jobb som jag utfört, åtminstone inte direkt till mig.

Medarbetaren ska ha fått besked om avskedandet i måndags i förra veckan.

- Efter det har vi haft en överläggning med församlingen och försökt hitta en lösning. Men det gick inte att jämka ihop det, säger Claes-Håkan Jansson.

- Avskedandet har inte heller föregåtts av någon dokumenterad varning. Det finns ingen saklig grund för att göra så här, tillägger han.

I bakgrunden skymtar dock att vissa konflikter uppstått i samband med en lokalomflyttning.

Medarbetaren har det senaste året också drabbats av privata problem. En nära anhörig avled hastigt och det har krävts tid för familjen även av andra skäl. Det ledde till en del frånvaro.

Men enligt facket finns det ingenting som styrker några felaktigheter från den anställdes sida.

Vision har nu genomfört en lokal tvisteförhandling med arbetsgivaren utan att komma överens. Nu väntar en central förhandling mellan parterna. Och går det inte heller att lösa frågan där så blir det sannolikt en prövning i arbetsdomstolen, AD.

För den avskedade och dennes familj har mycket av tillvaron nu raserats.

- Jag är i chock. Men som tur är finns det många, arbetskamrater och andra, som ger mig starkt stöd. Det försöker jag spara inom mig.

Mer läsning

Annons