Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommarjobben håller ned ungdomsarbetslösheten

I juni var drygt 26 procent av ungdomarna i Bollnäs arbetslösa, enligt statistik från Arbetsförmedlingen.

– Det är en hög arbetslöshet, men den tyngsta ungdomsarbetslösheten är under vintermånaderna, säger Ann-Mari Brynils, sektionschef på Arbetsförmedlingen i Bollnäs.

Annons

Sedan 2010 har ungdomsarbetslösheten i Bollnäs kommun, enligt Arbetsförmedlingens statistik, pendlat mellan 25,0 och 31,3 procent. Lägst låg den i maj 2010 och högst i januari 2011. Siffrorna är en sammanslagning av personer mellan 18 och 24 år som antingen är öppet arbetslösa, eller inskrivna på något program med aktivitetsstöd.

Siffrorna visar också att de öppet arbetslösa har ökat under sommarmånaderna de senaste åren. Både 2010 och 2011 dubblades den öppna arbetslösheten mellan maj och juni, från drygt 5 procent till drygt 11 procent. Hoppet var inte lika stort under 2012, då gick det från cirka 8 procent till knappt 11.

Samtidigt har dock andelen ungdomar i program med aktivitetsstöd minskat under sommarmånaderna. Det har gjort att den totala arbetslösheten legat någorlunda stabilt.

En anledning till att den öppna arbetslösheten ökar kan vara att ungdomar som går ut skolan skriver in sig på Arbetsförmedlingen. Har de inte varit ute i god tid riskerar de att missa sommarjobben. Eftersom man måste vara inskriven i tre månader innan man kommer in i ungdomsgarantin så hamnar de i gruppen öppet arbetslösa, vilket pressar upp den siffran.

Men på sommaren ökar också antalet korta anställningar, som sommarjobben. Om ungdomarna som varit arbetslösa en längre tid är tre månader sökt de jobben och fått dem kan det förklara varför antalet ungdomar som finns i arbetsmarknadsprogram med aktivitetsstöd går ned.

Mer läsning

Annons