Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialförvaltningen: "Vi spar inte på missbruksvården"

Trots neddragningar inom socialförvaltningen i Bollnäs kommer inga besparingar att göras på missbruksvården.
Missbruket av GHB och GBL är stort och kräver omfattande insatser.

Annons

Socialförvaltningen i Bollnäs ska spara 20 miljoner kronor och nu pågår en debatt bland befolkningen om hur illa det är att skära i missbruksvården.

När vi träffar socialchefen Lennart Nyman, Gunilla Österholm, chef för individ- och familjeomsorgen, och socialnämndens ordförande Erika Engberg (S) för att prata om den senaste tidens många överdoseringar av GHB, börjar de med att dementera denna uppgift.

- Visst ska det sparas pengar, men ingen besparing kommer att drabba missbruksvården när det handlar om vuxna missbrukare och definitivt inte dem som använder de här drogerna, säger Gunilla Österholm.

Hon håller ett papper i sin hand, där har hon antecknat hur många kända användare det finns i Bollnäs.

- Det rör sig om mellan 10 och 15 personer och ingen är under 18 år.

Samtidigt påpekar Gunilla Österholm att problemet kan vara betydligt större, socialtjänsten har ingen koll på hur många som har provat eller använder drogerna då och då.

- Det som är det otäckaste är att en gång kan vara den sista. Det finns inte så mycket spelrum när man använder GHB, säger Erika Engberg.

Avgiftningen från GHB tar ett halvår eftersom hjärnan inte fungerar som den ska utan går in i ett psykosliknande tillstånd. Därefter får man räkna med en behandlingstid på mellan ett till tre år.

När ett dygn på behandlingshem kostar 3 800 kronor. Beroendet kostar samhället enorma pengar.

Men de kostnaderna är socialtjänsten i Bollnäs beredd att ta.

- Liv går alltid före kronor och ören. Ett problem är att det är landstinget som står för avgiftningen och i Gävleborg finns det ingen specifik avgiftning för just GHB ännu, säger Gunilla Österholm.

Enligt Lennart Nyman är problemet fortfarande så litet och koncentrerat till Bollnäs för att landstinget ska vilja ta itu med det på allvar. Men från kommunens sida har man påpekat vad konsekvenserna kan bli.

- Det här ett stort problem som vi inte löser ensam. Det är vi och sjukvården som står för behandlingen medan polisen har rätt att ta till tvångsmetoder som att gripa personer och förverka droger. Men ska vi komma till rätta med det här krävs det att samhället engagerar sig också.

Han menar att utan föräldrars och skolans insatser går det inte att få bort den tillåtande attityden och förhindra en nyrekrytering.

- Vi jobbar både förebyggande och med personerna i fråga. Dessutom har vi möten en gång i månaden med sjukvården, kriminalvården och polisen för att försöka ringa in problemen. Det som känns viktigast just nu är att polisen stryper kranen för att minska tillgången, samtidigt som vi ser till att de som använder GHB får hjälp innan det är för sent, säger Gunilla Österholm.

Mer läsning

Annons