Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Socialchefen: GBL skapar stora bekymmer

/

För ett halvår sedan misstänkte socialtjänsten i Bollnäs att minst 20 personer använde den dödligt farliga drogen GBL.

Sedan dess har några accepterat behandling medan andra sitter inne.

Nu är man på väg mot en ny uppgång.

Annons

- Så länge varorna levereras finns det alltid en risk att ännu fler blir beroende, säger socialchefen Lennart Nyman.

På tisdagen håller länsstyrelsen i Gävleborg ett seminarium om alkohol, narkotika, droger och tobak för bland annat poliser och kommunala tjänstemän.

Seminariet har varit bokat sedan länge men på grund av den senaste tidens larmsiffror från Bollnäs har det beslutats att en del av dagen ska användas till att diskutera problematiken med GBL och GHB. Två likvärdiga droger som under fyra år har skördat lika många liv i Bollnäs.

Lennart Nyman är en av dem som kommer att delta.

- GBL är ett väldigt stort bekymmer för oss i Bollnäs. De många överdoseringarna under jul- och nyårshelgen tyder på att det än en gång finns personer som förser marknaden med droger, säger han.

Några siffror på hur många som använder GBL i dagsläget har inte socialtjänsten. Men för ett halvår sedan misstänkte man att det rörde det sig om över 20 personer i åldrarna 20-30 år.

- Det är svårt att uppge några siffror, sedan dess har några accepterat behandling medan andra sitter inne. Men jag skulle tro att det rör sig om nästan lika många, säger Lennart Nyman.

Från polisens sida vill man se ett bredare samarbete med skola och socialtjänsten för att komma till rätta med problemet.

Lennart Nyman ser dagens konferens som en del i det hela men menar att man redan har ett bra redskap i avstämningsmötena mellan polis och socialtjänst som sker en gång i veckan.

- Det viktigaste just nu är att få stopp på försäljningen och där kan endast polisen agera, vi har inte rätt att gripa några personer.

Mer läsning

Annons