Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snatens lantbruk får största gårdsstödet

Kommande måndag, 3 december, får 97 procent av de svenska lantbrukarna sitt gårdsstöd utbetalt av Jordbruksverket. Snatens lantbruk AB i Vallsta får mest pengar i Gävleborg: 2 085 885 kronor.

Annons

- Ambitionen är att vi ska dela ut gårdsstödet så tidigt som möjligt till så många som möjligt, säger Jordbruksverkets Tjitte de Vries.

Resterande del av gårdsstödet samt miljöersättningar, kompensationsbidrag och ersättning för extra djuromsorg för suggor betalas ut enligt ordinarie tidsplan med början 27 december.

Tanken med gårdsstödet är att det ska bidra till att produktionen i större utsträckning styrs av konsumenternas efterfrågan i stället för av bidrag. Därför är gårdsstödet inte kopplat till produktion utan till jordbruksmarken. Som jordbruksmark räknas åkermark, betesmark och slåtteräng.

För att få stödet är huvudregeln att lantbrukaren ska ha minst 4 hektar jordbruksmark och att marken sköts på rätt sätt. Det innebär att åkermark inte får växa igen och att betesmark måste betas av betesdjur varje år. Dessutom finns regler om miljö, folkhälsa, växtskydd, djurskydd och djurhälsa.

Mer läsning

Annons