Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart full fart i backen

/

Backchefen Magnus Andersson har ett favoritljud: 25 snökanoner som går för fullt. Lägg till det en meter natursnö och meteorologiska löften om 20 minusgrader i flera dagar.

– Det här är maximalt, säger backchefen och ser bara lycklig ut.

Annons

Förra vintern öppnade – i begränsad omfattning – Bollebacken på juldagen. I år blir det tidigare, om sådär tio dagar. Snökanonerna startades i lördags och går dygnet runt. På måndagen hade Bollnäs alpina, som arrenderar anläggningen, två heltidare och flera timanställda i farten i backen.

25 snökanoner med full effekt producerar 70-75 lastbilslass snö i timmen. Ju kallare det är desto mer vatten går åt till snöproduktionen. Vattnet hämtas ur ett par närbelägna dammar och i den rådande kylan drar snökanonerna, med vidöppna munstycken, mycket mer vatten än då det är "varmt".

Magnus Andersson ser förstås bara fördelar med väderläget.

– Nu ställer folk in sig på att det blir en skidvinter och vi får sälja liftkort. Det betyder mycket för klubben, både ekonomiskt och sportsligt.

Förra säsongen arrangerade Bollnäs alpina för första gången på länge en skidskola. Magnus Andersson lovar liftskola den här vintern också.

Mer läsning

Annons