Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snart färdigutbildad operasångare

/

Markus Pettersson, 24, tenor från Rengsjö övar just nu inför Operahögskolans slutproduktion.

Annons

Ni kommer att ge fem föreställningar tillsammans med Gävleborgs symfoniorkester med start den 16 februari i Gasklockorna. Vad tänker ni bjuda publiken på?

- Vi kommer att ge två kortoperor ur Puccinis Triptyken. Vi befinner oss i Gävle och repeterar för fullt just nu. Det känns jättespännande.

Du är alltså snart färdigutbildad operasångare, hur känns det?

- Jag lämnar snart Operahögskolan men färdigutbildad är jag långt ifrån inte. Som operasångare utvecklas man hela tiden och någonstans mellan 35 och 42 har man kommit in sig ordentligt. Jag har alltså några år på mig att öva.

Hur kom det sig att du valde just opera, ligger det i släkten?

- (Skratt) Det vill jag väl inte påstå, det var nog snarare teaterspelevinken inom mig som gjorde att jag sökte det estetiska programmet på gymnasiet i Bollnäs. Där blev jag tvungen att välja ett instrument, så då valde jag sång och gitarr.

Och?

- Det gick rätt bra, det visade sig att jag hade en naturlig fallenhet för sång och började söka fler och fler utmaningar. Till slut vara jag inne på Körbergs Anthem. Det var då jag bestämde mig för att söka Vadstena folkhögskola med inriktning på klassisk sång.

Resten vet vi, han var en av åtta som antogs på Operahögskolan för tre år sedan och har bland annat framträtt på Skansen vid Jussi Björling-jubileet förra året. Frågan är: vad väntar nu?

- I sommar kommer jag att delta i Vadstena Akademiens uppsättning av Gaetano Donizettis opera Enrico di Borgogna. Jag ska göra rollen som Pietro. Det ser jag verkligen fram emot. Sedan gäller det att hitta nya roller för att hålla rösten igång och inte tappa formen.

Okej, hur ofta hinner du besöka Rengsjö då?

- Senast jag var hemma var i jul. Då passade jag även på att sjunga i kyrkan. Men jag bor i Stockholm och det är där jag rör mig mest. Där är det nära till skolan och scenerna.

Vi kommer alltså att få se och höra mer av dig?

- Det hoppas jag verkligen, det är målet.

Mer läsning

Annons