Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Snabb evakuering mellan tågen

/

När SJ: s tåg havererade ute i skogen kom X-trafiks tåg som en räddande ängel. Passagerarna evakuerades mellan tågen och tog sig på så sätt vidare mot Bollnäs.

Annons

För Mikael Arvidsson från Bollnäs var det ingen höjdare när SJ: s tåg 80, som går mellan Stockholm och Duvved började hacka i Ockelbo på tisdagsförmiddagen. Han var på väg hem efter en resa till Filippinerna och hade befunnit sig på resande fot i nästan ett dygn.

- Nej, det var inte särskilt kul när man hade så liten bit kvar hem, säger Mikael Arvidsson.

Mitt ute i skogen, i höjd med Röstbo strax söder om Kilafors, slutade tåget helt att gå.

- Då var det några passagerare som började prata om att X-trafiks tåg mellan Gävle och Ljusdal hade en avgång som borde befinna sig strax bakom oss, berättar Mikael Arvidsson.

Sagt och gjort, tågpersonalen kontaktades och de kontaktade i sin tur Trafikverket som gav klartecken till en evakuering och fick stopp på X-tåget. Det stannade jämsides med SJ. s tåg och passagerarna kunde börja evakueras.

- Det gick väldigt smidigt och snabbt, berättar Mikael Arvidsson.

Det som skiljer den här händelsen från tidigare uppmärksammade fall där passagerare nekats att kliva av tåg och där de fått sitta kvar på tåget både länge och väl innan de tillåtits evakuera tåget är vad felet berodde på.

- Hade det rört sig om en nedfallen kontaktledning hade vi aldrig gett vårt tillstånd till en evakuering, säger Ola Nilsson på Trafikverkets presstjänst. När det ligger ledningar vet man inte vad som kan vara strömförande, men i det här fallet var det ett fel på loket och helt ofarligt att kliva av.

Mer läsning

Annons