Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutkörd skolpersonal kopplar in fack för hjälp

Personalen på Sörängs förskola Pilen orkar inte mer. Förskolan har den lägsta bemanningsgraden av alla förskolor i Bollnäs kommun. Nu har personalen kopplat in sina respektive fack - Lärarförbundet och Kommunal - för att få hjälp att, i princip, överleva.

Annons

- Läget är allvarligt. Mycket allvarligt, säger Kristin Lisshamre, skyddsombud för Lärarförbundet.

Tillsammans med Kommunals skyddsombud Christina Hildingsson har hon lämnat in en "begäran om åtgärd med mera enligt 6 kapitlet paragraf 6 a i arbetsmiljölagen". Arbetsgivaren, Bollnäs kommun, får tid på sig fram till den 9 november att komma med förslag till lösning.

Den åtgärd, eller undersökning, som ska vidtas genom skyddsombudens framställan är att personalen ska kunna ta ut lagstadgade raster och kortare pauser under förmiddag och eftermiddag. Därför är det ett måste att antingen minska antalet barn (48) eller öka personalantalet.

På personallistan i dag finns sex förskollärare och två barnskötare.

Roten till det onda är, menar personalen, den så kallade Salsaviktningen - ett system där kommunen som arbetsgivare utgår från vissa kriterier som i sin tur avgör förskolepengens storlek som i sin tur avgör personaltätheten.

- Viktningen måste bort, säger förskolläraren Marianne Åkerlund, och vi som jobbar med barnen bli fler. Pedagogiken måste tillbaka och den "förvaring" vi sysslar med i dag måste få ett snabbt slut.

Ett av kriterierna som gjort Sörängs förskola till förlorare i personalrallyt är att barnen i Sörängs förskola anses vara mer "självgående" på grund av att föräldrarna har hög utbildning.

Mer läsning

Annons