Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skyddsnät för unga startas i Bollnäs

/
  • Till hösten startar Sandra Larsson och Sara Svanered projektet Skyddsnät. De stöttas av Annika Björklin, BOJ, och Lillemor Thonfors, Rädda Barnen.

Brottsofferjouren i Bollnäs och Rädda Barnen är bland de första i Sverige med att starta ett skyddsnät för unga som utsatts för brott.
Från och med nästa termin kommer Sandra Larsson och Sara Svanered att åka runt bland skolorna och informera eleverna om vilka rättigheter man har som brottsoffer.

Annons

Skyddsnät – så heter Rädda barnens och Brottsofferjourernas, BOJ, gemensamma projekt.

Syftet är man tillsammans med unga ska informera ungdomar som utsatts för brott om vilka rättigheter de har. De erbjuds även hjälp och stöd.

Hittills har fem Skyddsnät startat i Sverige. I Bollnäs finns ett.

Annika Björklin är ordförande för BOJ i Bollnäs–Ovanåker.

- Vi fick en förfrågan före jul och tyckte att projektet lät intressant. Nu har vi värvat två tjejer som ska arbeta med Skyddsnätet som ett projekt i skolan, säger hon.

Tjejerna, det är Sandra Larsson och Sara Svanered det. Båda ska börja det tredje året på barn- och fritidsprogrammet på Torsbergsgymnasiet i höst.

Och båda har själva blivit utsatta för brott.

- Jag blev hotad. Då kände jag mig som den ensammaste människan i världen, hade jag inte pratat med Sandra vet jag inte hur det hade gått. Först efteråt fick jag reda på att BOJ fanns, berättar Sara Svanered.

Kanske var det för att de själva blivit utsatta som de lät sig värvas som medlemmar när BOJ informerade på skolan under den Internationella brottsofferdagen. Eller så handlar det om att vilja hjälpa.

- För mig har det alltid känts bra att hjälpa andra, säger Sandra Larsson.

Enligt tjejerna är brott och våld utbrett bland de unga och på något sätt har man en mer tillåtande attityd i dag. Ett knytnävslag är inget som anmäls till polisen. Det kan man ha gjort sig förtjänt av, resonerar många. Andra är rädda för att en anmälan ska leda till ännu mer stryk.

- Det är sånt här vi vill hjälpa till att ändra på. Alla som har utsatts för brott har rätt till stöd, och alla har rätt att bestämma över sin egen kropp och vem som får röra vid den. Det står inskrivet i barnkonventionen, säger Sara Svanered.

De har utbildat sig för att klara sitt uppdrag och nu har båda sommarlov. Men när terminen börjar kommer de att kontakta skolor och lärare för att få komma dit och informera eleverna. Efteråt är de öppna för separata pratstunder. Kan de hjälpa en elev i en klass på 30, har de ändå lyckats, anser tjejerna.

Mer läsning

Annons