Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolförslag från sjätteklassares föräldrar

Nu kommer föräldraråden vid Björktjära skola och Kilbergsskolan i Bollnäs med egna förslag – för att slippa flytta eleverna i sexan till Torsbergsgymnasiet efter sommarlovet.

Annons

De båda skolorna, med barn från förskoleklass till sexan, har fler elever än de är byggda för – och problemen ökar till hösten. Som en tillfällig lösning, i väntan på beslut om vilka skolor som ska finnas kvar i kommunen, fattades i december ett tjänstemannabeslut om att flytta de nuvarande femteklassarna till lediga lokaler på Torsbergsgymnasiet i centrala Bollnäs under läsåret 2012/2013 .

Beslutet väckte föräldraprotester och vid ett informationsmöte i slutet av januari, sa för- och grundskolechefen Eva Eklund att beslutet kunde påverkas – och att föräldrarna skulle höra av sig om de hittade bättre lösningar.

- Vi har en bättre kortsiktig lösning, säger nu Reine Wennstig som är kontaktperson för föräldrarådet i Björktjära.

Alternativet – som en grupp föräldrar med branschkunskaper har räknat på och som har skickats till kommunen – är en flyttbar modulbyggnad intill Björktjära skola, på en yta där det funnits moduler tidigare:

- För ett år blir totalkostnaden 285 000 kronor – som minskar till 160 000 kronor för ett eventuellt andra läsår. Det borde jämföras med kostnaderna för att ställa i ordning en utemiljö för sjätteklassarna vid Torsbergsgymnasiet och andra kostnader som kan tillkomma där. Och sedan ska man ställa sig frågan om skillnaden är värd flytten, säger Reine Wennstig.

Också från Kilbergsskolan är alternativa förslag på väg.

- Vi vill ha en lösning inom Renområdet, säger kontaktpersonen Jan Wåger. I första hand vill vi att rektor och lärare går igenom Kilbergsskolans lokaler en gång till. Vi tror att det finns lokaler som används till annat i dag, men som kan fungera som klassrum.

I andra hand föreslås att antingen de blivande eleverna i förskoleklass – eller sjätteklassarna – flyttas till före detta Rensbackens skola. Där finns lediga lokaler, sedan skolan lades ner och eleverna flyttades till Kilberg för ett par år sedan.

Mer läsning

Annons