Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolbarn efterlyser isbanor

/
  • Vid Björktjära är grusplanen helt oskottad. Ingalill Rundgren lovar dock att det så småningom ska ligga isbanor vid de centrala skolorna.
  • Det här brevet landade hos Bollnäs kommun i förra veckan. Avsändaren var Serdar 3B.

Den senaste tiden har präglats av snö och bister kyla.

Men trots kallgraderna har ännu inga isbanor spolats upp vid skolorna.

Annons

Ett brev landade hos Bollnäs kommun i förra veckan. Meddelandet var kort – men budskapet klart som en stjärnhimmel: "Till kommunen: Jag och mina kompisar vill ha is på Nyhamre skola". Avsändaren var Serdar 3B.

Kan du ge barnen lugnande besked, Ingalill Rundgren?

– Jadå. Det kommer!

Ingalill Rundgren förklarar att det ännu inte gjorts några spolningar vid de centrala skolorna – Björktjära, Granberg, Kilberg och Nyhamre – på grund av all snö som fallit.

– Vi brukar sköta skolorna i stan, men det är inte vi som står för det. Skolorna lejer oss och betalar för att vi ska spola, säger Ingalill Rundgren, och tillägger att även isbanan på Solrosen brukar spolas av kommunen.

Byskolor och bostadskvarter – som till exempel Per-Ols på Ren och vid Smultronvägen på Björktjära – sköter spolningarna på egen hand.

– Även de har spolats av kommunen för länge sedan, men på slutet har vi inte haft folk. Då har grannar gått ihop och spolat, säger Ingalill Rundgren.

När spolningen av isbanorna kan tänkas börja är oklart. Mycket beror naturligtvis på vädret.

De senaste åren har det varit ytterst ovanligt med isbanor före jul, menar Ingalill Rundgren. När isarna kan ligga klara och vara åkbara den här vintern vågar hon inte svara på.

– Det kan bli vilken dag som helst, bara vi får ordning på snön. Men väldigt, väldigt sällan har vi haft is före jul, för det brukar knappt vara frost före. Marken måste ju vara tjälad innan man kan börja spola, säger Ingalill Rundgren och skänker hopp till skolornas skridskosugna elever:

Mer läsning

Annons