Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skogens Kol lägger ned

/

Uppdaterad 18.30. Grillkolstillverkaren Skogens Kol AB i Kilafors lägger ned produktionen i Sibo. Det beskedet fick företagets anställda på måndagen.

- Lönsamheten är inte så god och vi har en gammal anläggning med stora investeringsbehov, säger vd Tuija Andersson.

Annons

Skogens Kol räknar med att avvecklingen ska ske i sommar och 20 av 30 anställda varslas om uppsägning.

Men produktnamnet Skogens Kol kommer att leva vidare. Det ska ske i form av paketering och försäljning inom det så kallade barbeque-sortimentet, där grillkol och grillbriketter ingår. Kolet för det importeras.

Helt uteslutet är det inte heller att produktionen i Sibo återupptas om ett par år.

- Vi ser det som att tillverkningen i Sibo läggs i malpåse under en period, säger Tuija Andersson.

- Under den tiden ska vi testa en ny teknik, som ännu till stora delar är oprövad. Om utfallet av dessa test blir bra så kan det mycket väl bli en nystart så småningom.

Under lång följd av år har ökade miljökrav ställts på verksamheten. Det gäller både den yttre och inre miljön.

Utsläpp från fabriken har förekommit i många former, bland genom spillvatten. Strax intill fabriken ligger sjön Bergviken.

- Vi har gjort stora investeringar för miljö, effektivitet och säkerhet. Men mycket återstår innan vi lever upp till de villkor som länsstyrelsen ställt, säger Tuija Andersson.

Enligt henne är det inte ekonomiskt genomförbart att fortsätta investera ytterligare.

- I rådande marknadsklimat går det inte. Priserna är för hårt pressade.

Skogens Kol har genom åren ombildats vid flera tillfällen. Från början ägdes företaget – det startades 1876 – av flera mellansvenska järnverk, däribland Sandvikens Jernverk (nuvarande Sandvik). De behövde stora mängder träkol till sin produktion. Bland de biprodukter som tillverkades fanns även tjära och ättika.

Som mest hade Skogens Kol 400 anställda i Sibo på 1940- och 50-talen. Men tillverkningen lades ned 1959–60, för att senare göra en omstart i regi av trävaruhandlare Gustav Adolf Wengelin i Kilafors.

Nuvarande Skogens Kol ägs sedan 1987 av saltdistributören Salinity Group.

Beskedet om att lägga ned tillverkningen lämnades till personalen av Tuija Andersson och koncernchefen Jonas Jung. Efter det fick de anställda gå hem för dagen.

Företagsledningen anser att Skogens Kol haft andra förutsättningar än de konkurrenter som finns bland annat i de baltiska staterna. I en kommuniké sägs att ingen annan europeisk anläggning mötts av motsvarande krav.

Mer läsning

Annons