Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skidspåren körs sönder i Bollnäs

/
  • Varpens skoterklubb i Bollnäs jobbar för en bättre ordning än i dag.

Snöskotrar kör sönder skidspåren mellan Solrosens IP och Bolleberget i Bollnäs. Men det är långt ifrån det enda exemplet på skador från buskörningen.

Nu kraftsamlar Varpens skoterklubb, Bollnäs kommun och polisen i ännu ett försök att möta problemen.

Annons

- Så fort det blir mycket snö så uppstår samma busliv år efter år. Det hela förstärks också av att skotertrafiken ökar i takt med en stigande försäljning. För tre år sedan fanns det 3 500 skotrar i kommunen, men nu handlar det om uppemot det dubbla, säger Mikael Danielsson, ordförande i skoterklubben.

För att få köra snöskoter i Sverige måste man vara minst 16 år och inneha förarbevis.

Men många av dem som kör är, enligt skoterklubben, yngre än så. Det finns 13-åringar som observerats.

- Det är naturligtvis ett föräldraansvar att ta tag i det här, säger Mikael Danielsson.

Tillsammans med Ove Norberg och Fia Nyström vid polisen, Per Molin och Berit Östergårds från tekniska kontoret och föreningsmedlemmarna Richard Larsson, Pär Hulth och Stefan Jonsson diskuterade Mikael Danielsson häromdagen problemen vid ett möte intill gång- och cykelvägen vid Björktjäratjärn.

Just i det området – med odlad mark under snötäcket – kunde det snabbt konstateras att rena anarkin råder.

Skoterkörningen utanför de markerade lederna pågår varje dag. Bara under en halvtimme kunde flera skotrar observeras längs åkrarna väster om bostadsområdet Bonden och i dalgången från Brånan mot Bollegården.

- En del verkar se jordbruksmarken som en friåkningszon. Men det finns ju både skoterkartor och massor av information på nätet som visar hur regelverket ser ut. Vi upplåter gärna mark för skoterleder, med hopp om att reglerna följs, säger Per Molin, som är mark- och exploateringsingenjör i kommunen.

Mer läsning

Annons