Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skadades av grövre kätting

Ett allvarligt olyckstillbud på en arbetsplats utanför Kilafors har blivit ett fall för Arbetsmiljöverket. En förare av en lastmaskin träffades i ansiktet av en grövre kätting och fick sy 13 stygn.

Annons

Händelsen inträffade den 21 oktober när en man skulle ta bort en anslutningstapp vid en fastighet i en by utanför Kilafors. Kättingen fästes vid tappen.

Under det pågående arbetet släppte plötsligt kättingen och for som en projektil genom rutan på den lastmaskin som mannen körde. Föraren träffades av kättingen och fördes med ambulans till sjukhuset i Gävle, där han fick sy 13 stygn i ansiktet.

- Det hade kunnat gå hur illa som helst. Kättingen var av en grov modell, säger rotelchef Anneli Segerkvist vid polisen.

Anledningen till att kättingen släppte är okänd, men polisen utreder inte saken vidare.

- Vi ser det som en ren olycksincident, säger Anneli Segerkvist.

Föraren är anställd av ett entreprenadföretag. Hans arbetsgivare anmälde tillbudet till Arbetsmiljöverket samma dag som det inträffade.

Nu påpekar Arbetsmiljöverket i Falun att arbetsgivaren är skyldig att själv utreda en olycka eller ett allvarligt tillbud.

- Av utredningen ska framgå vilka faktorer ni bedömer låg bakom händelsen och vilka åtgärder ni eventuellt vidtagit, eller planerar att vidta, för att förhindra liknande händelser i framtiden, skriver arbetsmiljöinspektör Mia Carnerius i ett tillsynsmeddelande till företaget.

Mer läsning

Annons