Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ska bygga hus i Rumänien

/

David Larssons mål var att samla in 10 000 kronor för att kunna hjälpa till med ett husbygge i Rumänien.

På en vecka fick han in 19 000.

Nu satsar han på att bygga upp ett liv för familjen Toader.

Annons

Den första kontakten David Larsson, 22 år från Bollnäs, hade med Vasil Toader, 26 år från Rumänien, var när David i stället för att växla in enkronorna från Trosgnistans ungdomsverksamhet välte ned dem i Vasils väska. Det var när Vasil stod utanför ICA Kvantum i Bollnäs och spelade dragspel och summan var cirka 300 kronor.

Något mer än så ledde inte den träffen till men när David Larsson åter träffade Vasil Toader vid Karlslundsbadet, då Vasil samlade burkar för att panta, började de prata igen. Relationen utvecklades vidare när Vasil med familj flyttade till Vevlinge camping.

Där bor de 12 personerna nu i två små tält. Anledningen till att David Larsson kom närmare dem då var att han arbetar på campingen som volontär. Under ett ungdomsläger på campingen så samlade han in närmare 2 000 kronor till den fattiga familjen och det var någonstans då som idén att hjälpa långsiktigare började ta form.

– Jag frågade Vasil vad som var drömmen, vad han vill. Det var att bygga ett hus i Rumänien, säger David Larsson.

Något stort hus handlar drömmarna inte om. Vasil pekade på de små stugorna på campingen när David undrade vad det skulle kosta att bygga ett hus i Rumänien. En sådan kanske skulle gå på 10 000 kronor i Rumänien, enligt Vasil Toader. David Larsson satte upp det som mål, spelade in en film med familjen, lade den på Facebook, och bad om hjälp.

En vecka senaer hade insamlingen dragit in 13 000 kronor, och ytterligare 6 000 kronor har kommit in via en insamling i David Larssons kyrka.

– Nu är målet att få in mer pengar. Jag vill att barnen ska kunna gå i skolan och att man kanske kan köpa någon ko, get och höna.

Hur mycket David Larssons insamling drar in återstår att se. Men inom en snar framtid kommer han att personligen följa med Vasil ned till Rumänien för att hjälpa till att bygga huset. Hur allting kommer att lösa sig rent praktiskt har han ingen aning om, men han tar det hela med ro.

– Vi får se. Förmodligen får vi anställa någon som kan hjälpa till i landet och så ska jag försöka knyta kontakt med någon kyrka, säger han.

Mer läsning

Annons