Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Shoppingtur med annans kort var inte brottslig – kvinna får 26 000 i ersättning för lidande i häkte

Tre personer, två män och en kvinna, köpte telefoner och mat för 30 000 kronor på en tredje mans kort. Åklagaren ville ha dem fällda för utpressning, men de friades.
Nu har Justitiekanslern beslutat att den unga Arbråkvinnan ska få ersättning för lidande för tiden hon satt häktad.

Annons

En ung kvinna från Arbrå har vid två tillfällen suttit häktad för brott som hon sedan har friats från. Det handlar om utpressning i Nacka 2013 och försök till mordbrand i Arbrå förra året. Nu har Justitiekanslern beslutat att hon ska få ersättning för de 25 dagar hon satt häktad 2013. Det handlar om 26 000 kronor för lidande och 1 628 kronor för ombudskostnader.

Läs mer: Bensinattentatet i Arbrå – nu döms två medan en frias

Kvinnan var då häktad för bland annat utpressning tillsammans med sin make och en annan man. Enligt åklagaren hade de tre tvingat en tredje man till att låta dem handla för omkring 30 000 kronor i hans namn och på hans bankkort. Shoppingturen skedde i Nacka i september 2013. De tre skulle ha sagt att de skulle sprida en film på mannen när han var naken i en park om han inte gjorde som de ville.

Men enligt både tingsrätten och hovrätten var det inte bevisat att de tre tvingat mannen till att handla åt dem. De friades därför och kvinnan dömdes endast till skyddstillsyn för häleri, genom att hon lämnat mannens ring hos en pantbank, samt för olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott.

Läs också: Bollnäskvinna fixade socialbidrag åt maken – medan han satt i fängelse

Under hösten förra året var kvinnan återigen häktad. Även då som misstänkt för brott tillsammans med sin make och ytterligare en person. Det handlade om ett mordbrandsförsök då bensin och brinnande papper släpptes in genom brevinkastet på en lägenhet i Arbrå.

Domen mot trion kom i december. Maken och tonåringen dömdes för mordbrandsförsöket. Mannen dömdes även för misshandel, hot mot tjänsteman och grov vårdslöshet i trafik till ett och ett halvt års fängelse. Tonåringen fick ungdomsvård. Kvinnan dömdes till 30 dagsböter för ett ringa narkotikabrott.

Läser du ofta nyheter i din mobiltelefon? Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning

Annons