Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ser ut att bli balans i budget

/

Inför valet 2014 såg det ut som att Bollnäs kommun för andra året i rad skulle gå många miljoner back. Alla partier var då överrens om att en budget i balans var prio ett. Så hur har det gått?

Annons

Strax innan kommunalvalet förra året sa alla partier att en av de absolut viktigaste kommunala frågorna var att få ordning på ekonomin. Samtidigt var inget parti villigt att höja kommunalskatten ytterligare.

Ett år senare tror kommunalrådet Marie Centerwall (S) att vallöftet är på väg att infrias.

– Ja, det tror jag. Det ser positivt ut och som att vi är på väg mot målsättningen. Samtidigt är det inte skruvar och muttrar vi jobbar med, utan det kan komma sådant vi inte kan förutse och som sätter saker på ända, säger hon.

Läs också: Hopp om att nå balans

Den hittills positiva bilden bekräftas också från tjänstemannahåll.

– Det ser väldigt bra ut. Vår tolkning är att vi kommer ha budget i balans och göra ett överskott på tio miljoner i år, berättar kommunens ekonomichef Karoline Sundström.

Samtidigt är hon noga med att säga att det här antagandet bygger på siffror från i juli. Alla kommunens förvaltningar har nyligen lämnat in sina delårsrapporter till ekonomikontoret. Nu jobbar Karoline Sundström med en sammanställning.

Nu granskas delårsbokslutet av revisorer och den första oktober ska kommunstyrelsen fatta beslut om bokslutets utfall och om det krävs några åtgärder eller inte.

Det har nu gått över ett år sedan valet. Enligt kommunalrådet råder det fortfarande en politisk samstämmighet gällande ekonomin.

– Här finns ingen skiljelinje mellan partierna, vi håller ihop i den här frågan, säger Marie Centerwall.

Och det är kanske inte särskilt förvånande eftersom kommunen spräckt sin budget två år i rad.

År 2013 hade Bollnäs kommun Norrlands lägsta kommunalskatt. Det året gick kommunen 23,5 miljoner kronor minus. En viktig förklaring var att socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden inte kunde hålla sig inom budget på grund av ökade kostnader.

För att komma tillrätta med underskottet höjdes kommunalskatten förra året med en krona per intjänad hundralapp. Målsättningen var att kommunen nu skulle gå 28 miljoner plus. Men trots höjningen såg det strax innan valet ut som att kommunen återigen skulle göra ett stort minus på 20-25 miljoner. Också den här gången var det socialnämnden och barn- och utbildningsnämnden som orsakade den stora avvikelsen i budget. Men högre statsbidrag än beräknat gjorde att fjolårets underskott till sist landade på två miljoner kronor.

Läs alla frågor till de lokala politikerna: Kandulova/bollnas

Mer läsning

Annons