Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Segersta kyrka klar i vår

/
  • Anders Persson beskriver hur gamla förgyllda delar kan lagas. En erfaren hand krävs för att klara precisionsarbetet.
  • Molnet ovanför den profilerade listen vid altaret fick trots allt vara kvar. Altartavlan och utsmyckningen till är utförd av Fredrik Blombergsson, brorson till den mer berömde Svante Albert Blombergsson från Hanebo. Molnet föreställer himmelsblåa skyar där solen tränger igenom.

Renoveringen av Segersta kyrka är på väg in i sin slutfas. Men fortfarande återstår tre månaders arbete med de finaste detaljerna i kyrkorummet.
Det leds av konservator Anders Persson från Svärdsjö och företaget Målerikonservator i Dalarna.

Annons

Kyrkoherde Evan Lager i Hanebo–Segersta församling är entusiastisk.

- Nu har vi kommit så lång att det går att skönja slutresultatet. Tak och väggar har kalkats och det känns riktigt bra att se hur ljus kyrkan blir. Till stor del återgår vi till de ursprungliga färgerna, där det vita tillåts dominera tillsammans med enklare färgsättning och mindre marmorering, säger Evan Lager.

Segersta kyrka byggdes 1807–1811, men invigdes inte officiellt förrän 1818. Den restaurerades första gången 1866–67, men även 1925 gjordes en större genomgång. De putsade ytorna åtgärdades på nytt 1949–54 samtidigt som kyrkan fick ett riktigt värmesystem. Längre tillbaka värmdes den enbart med hjälp av en kamin.

Men de senaste decennierna har kyrkan blivit alltmer sliten i brist på regelbundet underhåll.

Innan den nya renoveringen startade var interiören i så dåligt skick att vissa brudpar inte ville vigas där. Väggarna var smutsiga, förgyllningar hade släppt och den norra väggen i kyrkans långskepp hade omfattande sprickbildningar. Och på golvet låg det en gammal unken heltäckningsmatta.

- Det kändes förstås inte alls bra. Kyrkan kändes inte inbjudande, säger Evan Lager.

Förra våren upptäcktes också att kyrkan skadats av den allvarligaste formen av hussvamp. En genomgripande sanering fick genomföras innan den "riktiga" renoveringen kunde starta.

Men i dag framstår till och med det mörka molnet ovanför altaruppsatsen – som en del församlingsbor ville ha bort – i en helt ny dager. Kontrasten mot det vita ger ett helhetsintryck som många inte väntade sig.

- Vi har förstått att utformningen av altaret och molnet delade församlingen. Men på altarbordet ersätts nu det tidigare krucifixets kristusbild med ett äldre kors som passar bättre mot altarmålningen, som föreställer två kvinnor på väg ut ur Jerusalem till klippgraven vid örtagården. Tidigare kändes det lite som tårta på tårta, säger Anders Persson.

Lister och ornament gås igenom systematiskt. Grundmålningen vid altaret har påbörjats av företaget, specialiserat på den här sortens kyrkoantikvariskt arbete.

Varje förgylld del, vissa i 23 karats guld, andra i så kallat citronguld eller silver, ska lagas och putsas.

Enligt tidsplanen skulle allt vara klart för att ta den nyrenoverade kyrkan i bruk i slutet av maj. Men det kan dröja någon vecka ytterligare.

Totalt handlar det om en restaurering för cirka 5,5 miljoner kronor. Kyrkans exteriör åtgärdades på 1990-talet och anses inte behöva några ytterligare insatser just nu.

En nyhet för kyrkans del är den avdelning som byggs längst bak, intill vapenhuset. Den kommer att inrymma pentry, toalett och ett avgränsat andaktsrum

Hela kyrkan får nu också ett slipat trägolv. Och alla bänkar målas.

Mer läsning

Annons