Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Segersta har hamnat rejält i kläm" – besked om skolskjuts dröjer

Utebliven skolskjuts ställer till problem för elever och föräldrar på Segersta nya skola. – Vi är många föräldrar som väntar på besked från kommunen, säger Linda Stark, friskolans styrelseordförande.

Annons

Eleverna på Segersta nya skola har ingen skolskjuts – och kommunens besked i frågan dröjer. Rektor Göran Holm, föräldern Emma Nyrén och skolans styrelseordförande Linda Stark är bekymrade över situationen.

Skolskjutsen till friskolan i Segersta har fungerat utan problem sedan skolans verksamhet startade hösten 2014. Men höstterminen 2016 ser det annorlunda ut. Barnen har för tillfället inte tillgång till någon skolskjuts, trots att terminen har startat.

Vid ett extrainsatt föräldramöte på skolan i Segersta var skolskjutsfrågan den enda punkten på dagordningen.

– Ingen förälder som ansökt om skolskjuts fått något besked från kommunen, säger Linda Stark som är ordförande i Segersta nya skolas styrelse och själv har ett barn som elev på skolan.

Läs också: Domen om skolskjutsarna – hela upphandlingen ska göras om

Orsaken är, enligt friskolans styrelse, att ansökningarna inte har hunnit behandlas i tid hos Bollnäs kommun.

– Ja, det är beskedet jag har fått när jag har varit i kontakt med kommunens handläggare, säger styrelseledamoten Frida Demervall.

I Segersta finns inte någon kollektivtrafik som kan användas som "reservlösning", utan de föräldrar vars barn inte har gång- eller cykelavstånd till skolan får nu lösa barnens transporter på egen hand.

– Man skulle kunna sätta en taxiskylt på taket, så känns det just nu, säger Emma Nyrén, som har tre barn på skolan.

Hon ser även till att fylla den sjusitsiga bilen med andra elever i samma situation som hennes egna barn.

– Det är klart man ställer upp. Jag har möjlighet att skjutsa just nu för jag jobbar inte heltid, men det är ändå svårt att få till ibland. Och det blir ganska sårbart – om jag till exempel skulle vara sjuk någon dag, då blir det ju problem.

Läs också: Bussturerna i Segersta räddade – möjlighet till nya linjer undersöks

Göran Holm är rektor på Segersta nya skola. Han är kritisk till kommunens agerande.

– Vi har föräldrar som söker svar hos kommunen, men de får inga. Det finns några eldsjälar som skjutsar barnen, men med nästan 100 barn på förskola och skola så håller det inte i längden. Jag ser dessutom barn idag som vinglar iväg från skolan längs en väg med timmerbilar och annan tung trafik. Så kan vi inte ha det, det här måste lösas.

Snart stundar vintern och då blir problemen än större, säger Göran Holm:

– Då får vi plogkanter också, med samma tunga trafik. Det är inte säkert att föräldrarna ens vågar släppa iväg sina barn längs de här vägarna och då har vi misslyckats med skolplikten.

På kommunens hemsida finns följande information: "Enligt skollagen har elever i grundskola rätt till kostnadsfri skolskjuts till den skola kommunen anvisar, om det behövs med hänsyn till färdvägens längd, trafikförhållanden, funktionshinder hos elev eller annan särskild omständighet. Den rätten gäller inte elever som valt att gå i en annan skolenhet än den där kommunen annars skulle placerat dem. Om det kan ske utan organisatoriska eller ekonomiska svårigheter ska kommunen även anordna skolskjuts i dessa fall."

Kommunen har med andra ord ingen absolut skyldighet att ombesörja skjuts till friskolor i alla lägen, men tidigare har de elever som uppfyllt grundkraven beviljats skolskjuts till Segersta nya skola.

– Det har inte varit några bekymmer innan den här terminen. När grundkraven var uppfyllda så beviljades skolskjuts till de som sökte, säger Linda Stark, som är bekymrad över situationen:

– Ja, det här är något som redan skulle vara löst nu, terminen har ju börjat.

Skolskjutsansvarig hos kommunen är Christoffer Malmros. Han bekräftar skolans och föräldrarnas bild av situationen:

– Ja, det stämmer att vi har haft en extrem belastning på grund av en del oturliga förutsättningar i våras som gjorde att all handläggning blev senarelagd. Segersta har hamnat rejält i kläm på grund av detta, så det är bara att beklaga.

Enligt Christoffer Malmros kan föräldrarna förvänta sig att få svar på sina ansökningar inom de närmaste dagarna.

– Jag sitter i denna stund och klistrar igen kuverten på de sista ansökningarna från Segersta. De ska postas idag (torsdag), det är ambitionen.

Christoffer Malmros säger också att han förstår föräldrarnas och skolans kritik mycket väl.

– Jag fick ett mejl efter mötet som hölls, där de återigen beskrev situationen och hur de upplever den, och jag kan inte annat än hålla med. Det är riktigt tråkigt att det har blivit så här, men vi har slitit som djur här jag och min kollega för att bli klara. Det har varit många obesvarade telefonsamtal och e-post också från min sida, men jag har helt enkelt inte hunnit med där – jag har varit tvungen att prioritera handläggningen.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons