Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Scoutliv i vinterkylan

/
  • Kerstin Andersson, Melwin Andersson, Agnes Jakobsson och Alma Jakobsson grillade pinnbröd.
  • Ute var det kallt men Emma Hugosson-Lundgren, Hilma Olsson, Liam Johansson, Carl Andersson, tyckte alla att det var varmt och mysigt inne i tältet.
  • Olika märken som scouter får efter genomförda prov.
  • Pontus och Alwa Wikström provade att själva tillverka mesklockor, en slags matstationer för fåglar.
  • Erik Holmkvist tyckte att det smakade gott med lite wok i kylan.

Det var bra uppslutning när Bollnäs scoutkår ordnade öppet hus vid scoutgården i lördags. Det myllrade av småttingar som kommit för att få prova på vad scouterna sysslar med.

Annons

Besökarna fick prova på hur det känns att vara i ett militärtält när det är åtskilliga grader minus utanför, de fick laga mat utomhus och inne i scoutgården testade de allt från att baka pinnbröd till att tälja eller göra luffarslöjd.

- Som scout får man lära sig mycket, berättar Jörgen Ullmark, scoutledare i Bollnäs scoutkår. Det är nog det bästa med det här, variationen av aktiviteter.

Scoutlivet är raka motsatsen till data- och tv-spelsvärlden. Friluftslivet är basen i verksamheten och väl ute i naturen får man lära sig att ta vara på sig själv.

- Det är mycket "learning by doing", säger Jörgen Ullmark. Man lär sig av sina egna misstag och när man väl lyckas stärks man som individ.

I normala fall träffas scouterna en gång i veckan i sina respektive grupper. Ibland åker man också ut på hajker eller läger. Skillnaden mellan hajk och läger är längden. Vid en hajk övernattar man oftast bara en natt, medan ett läger kan vara över flera dagar.

Under lördagen provade man för första gången att ha öppet hus för att visa alla intresserade lite om hur det kan se ut när man är ute på en "hajk". Och många föräldrar tog chansen att ta med sig sina "småttingar" till scoutgården för att kolla läget.

- Förhoppningsvis ska vi få några av de här som vill vara med i framtiden, säger Jörgen Ullmark.

Han poängterar också att scouterna är en organisation för alla.

- Hos oss har vi ingen avbytarbänk, säger han. Här får verkligen alla vara med.

Mer läsning

Annons