Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Samarbetet har startat

/
  • Thomas Winqvist, förbundschef, talade om vision och målsättning för det nybildade utbildningsförbundet.
  • Ali Nadji och Lena Glavén Salin jobbar båda som lärare på IM-språk på Torsbergsgymnasiet.

På tisdagen skedde verksamhetsövergången där över 400 medarbetare i Hälsingland får ny arbetsgivare och 3800 elever ny huvudman.

Annons

Det är Hälsinglands utbildningsförbund som på tisdagen sparkade igång sin verksamhet. Förbundet, som ansvarar för gymnasie- och vuxenutbildning i de tre kommunerna Bollnäs, Nordanstig och Söderhamn, samlade all personal på Kulturhuset i Bollnäs.

Thomas Winqvist, förbundschef, hälsade alla välkomna.

– Kul att se er, jag har väntat på er.

Lena Glavén Salin, lärare på IM-språk på Torsbergsgymnasiet, var en av dem som fanns på plats.

– Jag tror och hoppas att det kommer bli något bra av det här, men det är klart att det är speciellt att lämna tryggheten. Men det finns mycket kompetens här och det är spännande att träffa andra som jobbar med samma sak, säger hon.

Förbundet har en budget som sträcker sig över fyra år. Den är på en miljard kronor och av dessa ska 36 miljoner sparas. Sparkraven är beräknade av medlemskommunerna för att hantera den nedåtgående trenden i elevantal.

– Budgeten är baserad på elevpengen och det betyder att vi måste göra anpassningar efter antalet elever. Det blir också ett ekonomiskt incitament för rektorer och lärare att få elever att stanna kvar i kommunerna, säger Thomas Winqvist.

Sven-Erik Olsson, lärare på el- och energiprogrammet på Staffansgymnasiet, tycker att det ska bli intressant att se vad den nya verksamheten kan leda till.

– Vi kommer säkert stöta på problem i början, men inga organisationer fungerar felfritt från start. Det är tråkigt att inte hela Hälsingland är med dock, säger han.

Mattias Åhlund, förbundsordförande, betonade också avsaknaden av fler medlemskommuner.

– Men dörren står öppen och jag ska jobba för att fler kommuner knackar på den.

Mer läsning

Annons