Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Säljare och schack på provisoriskt torg

/

Brotorget blev inget affärstorg. Men i den provisoriska lösning som föreslås i sommar kommer ändå de merkantila inslagen att synas i form av fler gatuförsäljare.

- Det är åtminstone vad vi hoppas, säger gatuchef Ylva Jedebäck Lindberg.

Annons

Att en permanent ombyggnad av torget får vänta har framgått under senare tid.

Nu handlar det i stället om en tillfällig lösning i avvaktan på ett mer genomgripande idé- och planeringsarbete kring hur Brotorget och dess omgivningar ska utformas på längre sikt.

Vid kommunstyrelsens möte på torsdag tillsätts en politisk styrgrupp för det långsiktiga arbetet. Men samtidigt ska också de tillfälliga förslagen presenteras.

- För de 450 000 kronor som vi får till förfogande i sommar får vi förstås inte särskilt mycket. Det räcker enbart till det allra mest nödvändiga, säger Ylva Jedebäck Lindberg, som vill tona ned eventuella förväntningar.

I det som planeras inför sommaren ingår följande:

• Asfaltering av delar av torget.

• Elanslutningar för kiosker och torgstånd.

• Anläggande av en torghandelsdel och ett gångstråk – frågor som främst planarkitekt Bashir Hajo arbetar med.

• En mindre lekyta.

På torghandelsdelen (närmast Helins och Lindex) finns en idé om att flytta tillbaka grönsakshandeln från Stadshustorget. Andra idéer är en glasskiosk, en serveringsvagn för thaimat och plats för Kostbitens sommarvagn.

- Det är idéer som finns, men vi är ju också beroende av säljarnas vilja att använda torget. Vi ställer i ordning vissa platser och får se hur många som sedan hyr. Det är ingenting som vi direkt kan styra, säger Ylva Jedebäck Lindberg.

En nyhet är också att det gamla schackspelet på en del av torget kan komma tillbaka.

- Det finns ett förslag om att redan nu anlägga en betongplatta för det.

Men några stenytor med mönstrad markbeläggning i övrigt blir det inte nu. Det dröjer till dess det finns ett slutligt förslag för Brotorget och eventuellt också för hela Långgatan och Stadshustorget.

Mer läsning

Annons