Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Sälj aldrig ett torg" – Olov Nilsson Sträng ångrar att han lät riva Brotorget

Det före detta kommunalrådet i Bollnäs talar ut om turerna kring Brotorget.
– Ett råd jag kan ge till alla landets politiker är att sälj inte ett torg, säger Olov Nilsson Sträng.

Annons

Det blev ingen invigning på Grillnatta av det nya Brotorget som många hade hoppats. I ett pressmeddelande i slutet av juni slog tekniska förvaltningen fast att torget kommer att stå helt klart först i slutet av augusti. Redan nu är dock mycket på plats och många nyfikna har börjat använda torget.

I tv-inslaget ovan säger Olov Nilsson Sträng att Anders Aune vid ett möte var aktiv i beslutet att riva torget. Uppgifterna tillbakavisas dock av Anders Aune, som heller inte var teknisk chef vid tidpunkten, något som Olov Nilsson Sträng säger. Hör Anders Aune svara på Olov Nilsson Strängs uttalande här .

Men vad var det egentligen som hände när torget i Bollnäs blev en riksnyhet? Det forna kommunalrådet Olov Nilsson Sträng, en man som nästan blivit synonym med Brotorgshärvan, ser nöjd ut när han blickar ut över det som nu återigen är ett torg.

– Det ska bli skönt när det blir klart så att hela den här soppan är över. För det har ju varit det, säger han.

Som socialdemokratiskt kommunalråd beordrade Olov Nilsson Sträng att Brotorget skulle rivas.

Turerna kring Brotorget gjorde honom nästan rikskänd. ”Olles öken” kom det att kallas i folkmun.

Läs också: Kritiserar kommunledningen: Brotorget inte klart till Grillnatta

Olov Nilsson Sträng tycker inte att den bilden är helt rättvis. Han och hans dåvarande partikamrater i Socialdemokraterna, som då befann sig i opposition, ville ju inte ens sälja Brotorget till det danska företaget Sjaelsö när beslut om det skulle tas 2007. Åtminstone inte hela torget.

I stället ville S sälja ungefär halva torget och behålla resten i kommunal regi.

– Vi tyckte det räckte med Bollnäs mått mätt, säger Olov Nilsson Sträng.

Men i fullmäktige röstade en majoritet av ledamöterna för försäljningen. Bara Socialdemokraterna röstade mot. Vänsterpartiet, Miljöpartiet och dåvarande Folkpartiet lade ner sina röster.

Året därpå revs plötsligt torget och förvandlades till en stor grusplätt. I strid mot kommunfullmäktiges beslut skulle det visa sig. Då var det Olov Nilsson Sträng som var kommunalråd.

Hösten 2008 rivs Brotorget och förvandlas till en stor grusplätt.

I den uppmärksammade radiodokumentären Torget som försvann, som sändes första gången i P1 2014 och som gått i repris flera gånger efter det, klargörs det aldrig vem som gav ordern att riva torget.

– Vem som har gett den ordern har vi aldrig lyckats komma underfund om. Det står skrivet i stjärnorna, tydligen, säger till exempel före detta kommunalrådet Evy Degerman (C) i dokumentären.

Det förblev ett mysterium. I radiointervjun slingrar sig Olov Nilsson Sträng undan frågan och säger att journalisten nog får höra av sig till tekniska förvaltningen, där ingen vill eller säger sig kunna ge ett svar.

Men redan i en valdebatt i P4 Gävleborg, i september 2014, medgav faktiskt Olov Nilsson Sträng, då partiledare för Bollnäspartiet, i förbifarten att det var han som gav klartecken till rivningen. Det resulterade i en mindre debatt på Ljusnans insändarsidor där framförallt Jan Lahenkorva (S) och författaren Thomas Tidholm riktade hård kritik mot Olov Nilsson Sträng.

Så vad var det egentligen som hände? Så här minns Olov Nilsson Sträng det i dag:

– Hösten 2008 var det i princip klart att sätta igång, från Sjaelsös sida. Då kom tjänstemän och bad att få sätta igång rivningen av torget. Det medgav jag att man fick göra och där gjorde jag ett misstag. Det borde jag inte ha gjort.

Under en natt i mitten av juli 2009 placerar någon ut en kamel och en pyramid med texten

Varför var det ett misstag att besluta om rivning av torget?

– Allt var ju inte klart och då borde vi inte ha gjort det. Där borde jag och kommunens tjänstemän ha tänkt en gång till.

Även om Olov Nilsson Sträng är självkritisk i dag så tycker han att lite väl stor del av skulden för att det blev som det blev har hamnat på just honom.

– Andra politiker och även media behöver ha en syndabock och då fick jag bli det. Jag tog ju beslutet att riva torget, så det ska jag inte skylla ifrån mig. Men det finns ju fler ansvariga politiker. Jag var ju inte diktator när jag var kommunalråd på något vis.

Han sticker inte under stol med att han tycker att det var en dum idé att sälja Brotorget, och refererar till Thomas Tidholm, den planerade gallerians kanske hårdaste motståndare.

– Ett råd jag kan ge till alla landets politiker är att sälj inte ett torg. Där får jag ge Thomas Tidholm rätt. Man ska inte sälja ett torg. Åtminstone inte ett helt torg.

Men ett halvt?

– Ja, det skulle kunna gå. För på något vis måste även en kommun och en stad kunna utvecklas och förändras genom åren. Annars skulle ju Bollnäs se ut som på Bollnäsutställningen på muséet och det tror jag inte att några Bollnäsbor skulle önska, säger Olov Nilsson Sträng.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning