Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så ska bristen på bostäder åtgärdas: "Politiker har ett ansvar för den bostadskris vi ser"

/
  • Marie Linder, förbundsordförande i Hyresgästföreningen, besökte Bollnäs för att diskutera bostadspolitik.
  • Marie Linder.
  • Marlene Johansson från Hyresgästföreningens mediagrupp i Hälsingland tillsammans med Marie Linder och Bollnäs kommunalråd Marie Centerwall (S).
  • Representanter för de kommunala bostadsbolagen i Hälsingland kom till mötet i Bollnäs, liksom politiker och engagerade i landskapets hyresgästföreningar.

Ett bostadspolitiskt möte lockade en hel del tunga namn till Bollnäs. Hyresgästföreningens förbundsordförande Marie Linder var på plats, tillsammans med representanter för Hälsinglands hyresgästföreningar plus politiker och ledande personer från de kommunala bostadsbolagen.

Annons

Bostadspolitik stod på agendan när Hyresgästföreningens mediagrupp i Hälsingland hade bjudit in till möte i Bollnäs.

Mycket av fokus riktades på hur bostadsbyggandet ska få fart och hur renoveringar som inte leder till stora hyreshöjningar ska bli verklighet. Åsikter, visioner och problembilder luftades rätt friskt. Någon osämja mellan parterna blev det aldrig, tvärtom var samsynen påfallande stor i många frågor – även om det fanns olika syn på bland annat statliga subventioner till hyresrätter samt hur balansen mellan marknad och politik borde se ut.

Mikael Reijer, vd för Ovanåkers kommunala bostadsbolag Aefab, är inte förvånad över att den bostadspolitiska bilden ser mer eller mindre likadan ut från alla synvinklar:

– Nej, det är så det ser ut i praktiken. Jag brukar säga att vi och Hyresgästföreningen är överens 90 procent av tiden. Den allra viktigaste frågan för oss är boendeinflytande, det är något vi jobbar med hela tiden.

Läs också: Hyresgästföreningar laddar för kamp

Marie Linder, Hyresgästföreningens förbundsordförande, tyckte att mötet var givande:

– Jag har fått med mig väldigt mycket bra saker. På måndag ska jag träffa finansminister Magdalena Andersson och bostadsminister Mehmet Kaplan och jag tycker det är viktigt att vi pratar bostadspolitik för hela Sverige. Jag har också förstått Hälsinglands utmaningar nu och det perspektivet kommer jag att ta med mig tillbaks till Stockholm.

Marie Linder slåss först och främst för hyresrätten, men står också upp för den generella bostadspolitiken i landet. Det är viktigt att människor ska ha möjlighet att välja boendeform, bostadspolitiken måste skapa förutsättningar till valfrihet anser hon.

Att få fart på bostadsbyggandet till så pass låga kostnader att hyresrätter med rimliga hyror kan skapas är en nyckelfråga på kort sikt, enligt Marie Linder.

– För att nå dit finns behov av ytterligare statligt stöd i någon form. En annan viktig fråga är att vi klarar av att renovera så att människor kan bo kvar och inte tvingas flytta på grund av hyreshöjningar.

Läs också: "Hyresrätten är missgynnad"

I mötets slutskede undrade Marie Linder vad mötesdeltagarna tyckte var det viktigaste att framföra till Magdalena Andersson och Mehmet Kaplan. Här fick Ulf Nyrén, styrelseordförande i Bollnäs Bostäder, en spontan applåd för sitt "medskick" till ministrarna:

– De som bor i hyresrätter är de som generellt sett har de sämsta inkomsterna. Hur kan det vara så att de ska betala de högsta kostnaderna för sitt boende? Är det rimligt? Är det en korrekt fördelningspolitik i vårt land? Knappast.

Lars Åsberg, vd för Bollnäs Bostäder, efterlyste fokus på de juridiska hindren i byggprocessen från bostadsministern.

– Hela lagpaketet med plan- och bygglagen och miljöbalken och så vidare skulle behöva gås igenom en gång för alla. Det måste tas på allvar för att få i gång den här byggprocessen som alla behöver och vi skulle behöva få ner tiden från tanke till spade med åtminstone 50 procent.

– Ja, för den tiden kostar grymt med pengar, flikade Ljusdalshems vd Richard Brännström snabbt in.

Marie Linder antecknade och lovade att framföra frågorna till ministrarna.

Läs också: "Det är för mycket planekonomi i svensk bostadspolitik"

Begreppet "social housing" – en form av subventionerade bostäder för socialt utsatta som finns i nästan alla EU-länder – diskuterades också. Här har Marie Linder sin tydliga åsikt:

– Vi behöver inte social housing i Sverige. Vi har vår allmännytta och jag är helt övertygad om att det går att använda den, men det bygger på samverkan mellan stat och kommun. Om kommuner som har det mycket sämre ekonomiskt ska bära större delar kommer det inte att funka, staten måste också finnas med och ta sitt ansvar.

Marie Linder menar att både dagens och gårdagens politiker har ett ansvar för den bostadskris vi ser nu. Att ansvaret för boendet i dag har flyttats över till individen i stället för att ligga på samhället är något hon oroas över.

– Bostadsfrågorna står ganska långt ner på den politiska dagordningen i dag, tyvärr. Tidigare har det varit ett politiskt ansvar att skapa goda förutsättningar för att få fart på bostadsbyggandet och jag vill tillbaka till det – boendet ska vara ett samhälleligt ansvar. Det handlar om att alla ska ha rätt till ett gott boende och det kan inte marknaden lösa själv, utan politiken måste hjälpa till.

När det gäller hyresrättens framtid är Marie Linder, trots ett i många stycken rätt bistert nuläge, optimistisk:

– Jag tror att den nya generationen kommer att efterfråga hyresrätten. Jag tror att man kommer att värdera boendet på ett annat sätt och att man kommer att vilja ha den service som hyresrätten innebär. Vi kommer också att flytta på oss mer och röra oss på ett annat sätt, och då är det viktigt att det finns hyresrätter.

Äntligen! Nu finns Helahälsingland som app. Ladda ner här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik

Mer läsning