Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så lär de sig svenska från dag ett – flyktingar hyllar bygden

/
  • Uppskattar svenskundervisningen gör Rana Shamoun, Maria Shamoun och Jouliana al-Ahya, längst fram från vänster. Ayda Ohannis och Hamide Abazi sitter längst bak.
  • Tariq Ammar och Maha Bwabijl tycker det är givande att få öva språket med skickliga lärare. På bilden även deras son Karim Ammar.
  • Maha Bwabijl tycker det är givande att få öva språket med skickliga lärare.
  • Här i det gamla museet vid Kilafors Herrgård får asylsökande svenskundervisning.
  • När lokalbefolkningen engagerar som i Kilafors blir integrationen bättre, anser Per Linell, som äger Kilafors Herrgård.

På Kilafors Herrgård erbjuds asylsökande lärarledd svenskundervisning från dag ett, självstudier på dator och hjälp att söka jobb.
– Flera personer har redan fått arbete, säger Per Linell, som driver boendet.

Annons

För snart ett år sedan slog Kilafors Herrgård upp portarna för asylsökande och nu bor 125 personer där. I april kom svenskundervisningen i gång ledd av den pensionerade läraren Albin Lindkvist. Han firade sin 90-årsdag på Kilafors Herrgård i mars och fick då frågan om han inte kunde undervisa asylsökande. Under våren var han lärare åt 25 elever, men nu under hösten har 50 elever deltagit. Han har också fått sällskap av sex andra pensionerade lärare.

Läs mer: Ett år med asylboende i Kilafors

Maha Bwabijl kom till Kilafors i juni från Syrien och fick nyligen glädjebeskedet att hon, hennes man och son fått permanent uppehållstillstånd.

– Per Linell är en fantastisk person, han gör så mycket för att vi så snabbt som möjligt ska integreras i det svenska samhället. Det är givande att få öva språket med skickliga lärare, det flyter bättre när du pratar svenska och ordförrådet växer.

Läs mer: Arshin valde att stanna i Kilafors

Hon framhåller vikten av små undervisningsgrupper, kvinnorna har lektioner på förmiddagen och männen på eftermiddagen.

Läs mer: Region Gävleborg: Invandringen räddar länets välfärd

– Få asylsökande har egna datorer och paddor och Per Linell håller på att ordna datorer med undervisningsprogram för självstudier. Han är också på väg att fixa snabbare bredband, Maha Bwabijl.

Tanken är att asylsökande ska hjälpa varandra att lära sig språket och komma in i det svenska samhället. De får också hjälp att söka jobb.

– Jag har ett möte inbokat på Arbetsförmedlingen snart. Jag och min man har bland annat jobbat på bank tidigare i Syrien. Men jag siktar först på att börja på SFI, lära mig svenska ännu bättre och bli tolk, jag talar god arabiska och engelska. Då kan jag bidra till det svenska samhället. Folk är så trevliga här. Stödet vi får i Kilafors gör att allt går mycket snabbare. När du är aktiv går det enklare, om du bara väntar på ett boende är det tuffare, säger Maha Bwabijl.

Även Jouliana al-Ahya pluggar svenska på herrgården.

– Det är fantastisk svenskundervisning och integration här. Det är mycket enklare att ta kontakt med Kilaforsborna när du kan svenska. Mina barn går i skolan och nu kan jag hjälpa till med läxor. Jag har jobbat som förskolelärare tidigare och framöver vill jag fortsätta med det i Sverige, säger hon.

Bollnäs stadsarkitekt Bashir Hajo som kommer från Syrien är inbjuden till terminsavslutningen och berättar för flyktingarna om sin egen resa från asylsökande i Kilafors, till att bli stadsarkitekt i Bollnäs och betydelsen av att satsa på att lära sig svenska. Själv började han med att titta på massa svensk svartvit film och läsa undertexter, innan han studerade svenska och fick jobb som tolk och arkitekt.

Bashir Hajo och en ung syrisk man som är sjukgymnast kommer fram till Per Linell.

– Utmärkt, vi har listor med färdigheter hos alla på Kilafors Herrgård. Vi har britsar som han kan använda för att ge sjukgymnastik till behövande. Vi vill att alla ska använda sina kunskaper och visar folk hur det går till att söka jobb på nätet. En del är duktiga på datorer, säger Per Linell.

Flera asylsökande har redan fått jobb, framhåller Per Linell.

– De har ordnat boende och flyttat. Det är slöseri med mänskliga resurser att låta asylsökande vänta i onödan.

Generellt tror Per Linell att byråkrati och krångliga byggregler bromsar integrationen.

– Men när lokalbefolkningen engagerar sig som i Kilafors går det smidigare, säger han.

Den pensionerade läraren Albin Lindkvist går till det gamla museet vid herrgården som nu fungerar som undervisningssal.

– Det är inspirerande att få undervisa igen och det ger mig gemenskap med människor från andra länder. Sedan så får jag hjälpa andra, jag gillar den gyllene regeln. Gör mot andra som du själv vill bli behandlad, säger han.

Albin Lindkvist tänker på flyktingar som söker skydd i Sverige i dag och minns en händelse som 11-årig pojke.

– Jag tänker på en judisk man med långt hår och skägg som 1936 sökte skydd på bondgården där jag bodde i Färila utanför Ljusdal. Han talade jiddisch så vi kunde inte förstå eller hjälpa honom. Polisen kom och tog honom med sig.

Mer läsning