Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rondellkonst ska repareras

/

Ännu saknas spelmannen som ska sitta i rondellen i Kilafors, men inom de närmaste veckorna räknar kommunen med att konstverket ska vara tillbaka på sin plats.

Annons

Det var en halkig kväll i februari som en ryskregistrerad lastbil körde rakt in i rondellen och kvaddade konstverket som gestaltar Hårgalegenden. De dansande paren klarade sig men spelmannen hamnade under lastbilen.

Utsmyckningen i rondellen består av hambodansande par och en tall där det sitter en spelman med bockfot. Den sistnämnde ska enligt Hårgalegenden föreställa den onde själv. Konstinstallationen bekostades av Norlanderska fonderna och i samband med invigningen, 2009, överlämnades den till Bollnäs kommun. Då kommunen äger konstverket är det också deras sak att reparera eventuella skador.

Det var tredje gången på två år som konstverket fick sig en omgång, men turligt nog har inte skadorna varit värre än att kommunen kunnat reparera skadorna själva. Fast nu kunde inte reparationerna göras innan tjälen gått ur marken.

- Det måste borras nya hål i fundamentet, berättar Ingalill Rundgren på Bollnäs gatuenhet. Dessutom har trädet vridits snett och måste riktas om.

Men arbetet är på gång och Ingalill Rundgren räknar med att spelmannen ska vara tillbaka på sin plats de närmaste veckorna.

Mer läsning

Annons