Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rivningslov söks inför nytt projekt

/
  • Det gula trähuset till höger och det blågrå huset i vänsterkant tillhör de som ska rivas vid Norra Kilaforsvägen i Säversta.

Kommunala Bollnäs Bostäder söker ett nytt rivningslov för sex byggnader i Säversta. Det är en förberedelse för det nya byggprojekt som beräknas starta senare i år.
- Det betyder att rivningarna kan komma igång under våren, säger vd Anders Wikström.

Annons

Det som nu ska rivas är en äldre, gul timmerbyggnad med uthus sydväst om hembygdsgården Kämpens, en större förrådslänga, en liten byggnad med eternitplattor, ett tomt flerfamiljshus i två våningar och en före detta verkstadsbyggnad i tegel.

Husen ska ersättas med ett nytt bostadsområde, innehållande ett 60-tal lägenheter. 14 000 kvadratmeter mark ingår i det område som exploateras.

- Det är planer som funnits sedan vi köpte marken och de saneringsfärdiga husen för drygt fem år sedan. Planeringen går in i nästa fas när nu den nya kommunala detaljplanen för området antas, säger Anders Wikström.

- Vi har haft ett rivningslov för samma område tidigare, men giltighetstiden har gått ut. Det är orsaken till att vi söker på nytt.

Fem eller sex nya bostadshus planeras i det nya området i Säversta.

Men det kan bli en uppdelning i två (eller möjligen tre) etapper.

- Det här är vårt nästa byggprojekt efter det pågående bygget intill Scandic, men takten i Säversta avgörs förstås av hur vi bedömer efterfrågan. Det är inte troligt att vi gör allt på en gång, säger Anders Wikström.

Men en byggstart för en första etapp i höst kan följas av en andra nästa år.

Målet är att komma igång efter att planen antagits formellt. Den nya detaljplanen öppnar för att söka bygglov och genomföra projektering. Därefter tas anbuden in.

Men även ett ytterligare bostadsprojekt är på gång. Det gäller området intill Villa Torsberg, vid det gamla läroverkets paviljongbyggnad.

- Det skulle kunna bli en byggstart också där under 2014 om allt faller på plats, säger Anders Wikström.

- Säversta och Torsberg är två jämförbara projekt med ungefär samma avstånd till centrum. Men Säversta har högst prioritet tidsmässigt.

Mer läsning

Annons