Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riksdagsledamot på besök

/

Hon gör studiebesök och praktiserar i äldreomsorgen över hela landet. På onsdagen besökte riksdagsledamoten Ulla Andersson (v) Bollnäs – bland annat för att prata om just äldreomsorgen.

Annons

– Jag åker hem när jag åker till Bollnäs, och sen åker jag hem när jag åker till Gävle.

Så ser Ulla Andersson (v) själv på var hon kommer ifrån, som född och uppvuxen i Bollnäs men numera boende i Gävle. Andersson är vice partiledare och ekonomisk talesperson för Vänsterpartiet och på onsdagskvällen hade ett 40-tal personer kommit för att träffa henne i Kulturhuset.

Det stora samtalsämnet var äldreomsorgen, en fråga som Andersson engagerat sig extra i, bland annat genom att göra studiebesök och praktisera runt om i landet. Hon ser där en yrkesgrupp som fått allt tuffare villkor. Den bilden har hon också av äldreomsorgen i Hälsingland:

– Jag upplever att det är väldigt stressigt, att man inte känner att man hinner med.

Hon är också kritisk till den privatisering som skett inom äldreomsorgen. En del av lösningen, anser hon, vore att göra större offentliga satsningar på vården, bland annat öronmärkta statsbidrag till fler anställda.

Andersson är också mycket medveten om de höga arbetslöshetssiffrorna som finns i länet – och äldreomsorgen är en nyckelfråga även där, menar hon:

– Ökar vi de offentliga investeringarna leder det till flera jobb. Får man jobb kan man bo kvar, man kan gå ut och äta, man kan gå till frisören, och plötsligt har vi skapat ännu fler arbetstillfällen. Skattesänkningar är inte alls ett lika effektivt sätt.

– Det är också viktigt att vi satsar på möjlighet till utbildning, vi vet att de med lägst utbildning har svårast att få jobb.

Annons