Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rengsjöhästen firades på Rengsjödagen

/
  • Anna-Karin och Marianne Persson visar hur kråkriskvastar tillverkas.
  • Rengsjös gamla brandbil – en bensindriven chevrolet från 1931 – körde in på området och parkerade utanför vävstugan.
  • Motorer från slutet av 1800-talet och tidigt 1900-tal fanns på plats.
  • Jesper Holm Tylöskog med barnen Elias och Sofia tycker att det finns mycket fint att titta på i Västerby.
  • Awtsana Teweldebrmn, Tesfaldet Ghedam, Hussam Al Hajeh, Azad Karimi och Ghasem Goodavzi uppskattade att vara i Västerby.

Rengsjöfesten och Hilding Mickelsson-dagen är två årliga arrangemang. I år slog de sina påsar ihop och bjöd in till en gemensam dag på hälsingegården i Västerby. Kerstin Evertsson strålade efter att hennes förening fått priset Rengsjöharen.

Annons

Rengsjöharen som varje år delas ut till en person eller förening från bygden som på något sätt utmärkt sig under året gavs i år till Rengsjöhästen.

– Jag är otroligt stolt och glad över det här priset. Det är till alla i föreningen som sliter ideellt och aldrig ger upp, säger en strålande glad Kerstin Evertsson, ordförande i Rengsjöhästen.

Många kom till Västerbygården i Rengsjö trots det osäkra vädret som höll underhållningen inne på logen. Där inne uppmärksammades det att hembygdsföreningen i år firar 75 år. Vice ordförande Göran Bratt tog emot ett diplom av Ove Norberg och Elisabeth Eriksson från Gästrike-Hälsinge hembygdsförbund. Sune Herbertsson tilldelades Hilding Mickelsson-stipendiet för sitt verkande inom dokumentärfoto.

Ute på gården gick det att ta en tur med häst och vagn eller titta på en brandbil med öppet flak från 1930-talet som fanns uppställd utanför vävstugan. Där satt även Marianne och Anna-Karin Persson, mor och dotter, som visade hur det går till när kråkriskvastar tillverkas och Gunnar Rönning visade upp gamla motorer. Det fanns gott om sysslor från både förr och nu att ta del av. Och mycket fint att titta på, tyckte Jesper Holm Tylöskog med barnen Elias och Sofia.

Vikten av hembygdsföreningar och att föra traditioner och kunskap vidare talades det mycket om under dagen. Några som också funderade över det var Hussam Al Hajeh och hans vänner där de satt vid ett bord.

– Vi har lämnat allting. Därför har vi stor förståelse för att sådana här platser är viktiga. Det är fint att få komma hit och träffa människor. Det här för oss närmare varandra, säger Hussam Al Hajeh.

Mer läsning

Annons