Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rektorssituationen får fortsatt underkänt från Arbetsmiljöverket – kommunen kan få böta

Nu ställer Arbetsmiljöverket nya krav på barn- och utbildningsnämnden: Senast 1 oktober ska situationen för rektorer och förskolechefer i Bollnäs ha förbättrats, annars kan kommunen tvingas betala vite.

Annons

För många arbetsuppgifter till följd av att antalet medarbetare har minskat, det är en av orsakerna till att Arbetsmiljöverket underkänner arbetsmiljön för rektorer i Bollnäs kommuns skolor.

Efter förra årets inspektion av skolorna i Bollnäs kommun, framkom att trycket på rektorer och förskolechefer är så högt att det är ett arbetsmiljöproblem. Enligt Arbetsmiljöverket hade rektorer svårt att få tiden att räcka till och jobbade ofta 50-timmarsveckor. Då ställdes krav på förbättringsåtgärder.

Läs mer: Två skolor står utan rektorer till hösten

I mitten av mars i år gjorde Arbetsmiljöverket ett uppföljningsbesök, där barn- och utbildningsnämnden fick redovisa vad man har gjort för att förbättra skolledarnas situation.

Lärarbrist och svårigheter med att rekrytera rektorer har varit ett återkommande problem för barn- och utbildningsnämnden de senaste åren.

I en rapport fastställer nu Arbetsmiljöverket att även om kommunen genomfört vissa åtgärder, finns bristerna som påpekades i höstas kvar. Arbetsmiljöverket kräver att situationen förbättras innan 1 oktober, annars kan kommunen bli skyldig att betala vite.

Läs också: Svårt att hitta behöriga lärare

Kristoffer Lindberg är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

– Vi måste såklart följa det Arbetsmiljöverket säger. Dels för att inte riskera att få ett vite på Bollnäs kommun. Men viktigaste av allt för att våra rektorer och förskolechefer ska ha en rimlig arbetsituation så man vill och orkar jobba kvar i Bollnäs, säger han.

Kristoffer Lindberg, ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Enligt Kristoffer Lindberg kommer rektorernas arbetssituation vara prio ett till hösten, när barn- och utbildningsnämnden lägger sin driftbudget. För 2017 har man begärt att få sin budget utökad med 36,5 miljoner kronor, medan kommunstyrelsen föreslår en utökning med 13,5 miljoner kronor.

Kommer ni klara av att nå upp till Arbetsmiljöverkets krav innan 1 oktober?

– Om vi får mer pengar kommer vi fortsätta arbetet med arbetsmiljön. Jag kan inte idag svara på om och när kraven kommer vara åtgärdade men förhoppningsvis har vi till 1 oktober kommit en bit på vägen, säger Kristoffer Lindberg.

Beskedet om hur mycket pengar nämnden slutligen får grundar sig i det budgetbeslut som togs under gårdagens möte i kommunfullmäktige.

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Mer läsning

Annons