Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionfinal i mat i Bollnäs

/

Startskottet har gått. Från och med nu kommer eleverna i årskurs 2 på Restaurangskolan Heden att börja sätta ihop menyer och hitta vinnande recept.

Den 8 maj står nämligen skolan som värd för regionfinalen i tävlingen Unga ekokockar.

Annons

Margareta Englund är lärare och programsamordnare för hotell- och restaurangprogrammet vid Torsbergsgymnasiet.

Det går inte att ta miste på hennes iver och glädje över att tävlingsarrangörerna – Miljöresurs Linné, Krav och Svenska kockars förening – frågat just dem om de kan arrangera regionfinalen för restaurangskolor i Dalarna, Värmland, Medelpad och Gävleborg.

- Det känns både stort och roligt att få göra en sådan här grej, Bollnäs kommun är också med och stöttar, säger hon.

Den 8 maj är det tävlingsdags. Men innan ska eleverna dela in sig i tremannalag och göra egna menyer utifrån en ekologisk råvarukorg. Sedan är det bara att sätta igång att öva för att få till de perfekta maträtterna.

Under onsdagen hade eleverna en upptaktsträff med olika föreläsningar. Deltog gjorde bland andra Erik Måneld som är tävlingsledare för Unga Ekokockar.

- Min förhoppning är att alla elever i klassen ska vara med och tävla. Det är viktigt att sätta fokus på den framtida maten, säger Margareta Englund.

Uppdraget i tävlingen är att komponera en trerätters meny. Vissa råvaror kommer att vara obligatoriska och ska helst vara ekologiska och närproducerade.

Regionfinalerna kommer att genomföras med max finalister i varje.

- Tänk om något av våra lag gick vidare till finalen, det skulle vara hur stort som helst, säger Margareta Englund.

Mer läsning

Annons