Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Regionen backar – Dvalin har rätt till syskon

/
  • Andreas Kvick och Alice Desigaux har fått rätt mot regionen. Nu medger ledningen att paret har rätt till hjälp för att ha möjlighet att få ett syskon till dottern Dvalin.

Region Gävleborg backar.
Nu slår man fast att Alice Desigaux och Andreas Kvick i Kilafors har rätt till behandling för att kunna få ett friskt barn.
– Det är patientlagen som gäller, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Kjell Norman.

Annons

Läs mer: Två års kamp för ett syskon till Dvalin – lagen ger dem rätt men regionen säger nej

För att Alice Desigaux och Andreas Kvick ska kunna få ett friskt barn behöver de hjälp av sjukvården. Andreas bär nämligen på anlag för allvarliga genetiska sjukdomar som gör att ett barn löper stor risk att få svåra skador.

Med hjälp av PGD – en slags fosterdiagnostik som görs redan innan graviditeten börjat – fick de för drygt fem år sedan dottern Dvalin. Men när paret några år senare ville försöka få ett syskon till henne satte landstinget stopp.

Några fler PGD-behandlingar skulle de inte få. Vården som ges på Karolinska i Stockholm kostar 50 000 kronor och ansågs vara för dyr.

När den nya patientlagen började gälla för drygt ett år sedan fick dock Alice och Andreas nytt hopp.

Lagen ger nämligen alla rätt att på lika villkor söka vård oavsett var i landet man bor. I och med att man i Stockholm har rätt till behandling för att få ett syskon har även Alice och Andreas enligt lagen rätt till det.

Men Region Gävleborg fortsatte att säga nej.

– Vi erbjuder ingen syskonbehandling. Det är så det är i Sverige, det är praxis, sade Ingela Högerås som är chef för kvinnosjukvården i Gävleborg.

Läs mer: I Gävleborg får man bara hjälp till ett barn – i andra landsting får man två

Men denna praxis gäller bara för vanliga provrörsbefruktningar. På Sahlgrenska och Karolinska – de två sjukhus i landet som utför PGD – är regeln att man har rätt till behandling för att få två friska barn.

När Arbetarbladet i början av året uppmärksammade detta och Alice och Andreas situation lovade hälso- och sjukvårdsdirektören i Gävleborg att se över frågan igen.

Nu meddelar han att regionen ändrat sig. Paret ska få PGD-behandling.

– Eftersom man på Karolinska ger syskonbehandling så har de enligt lagen också rätt att få det. Det är patientlagen som gäller, säger Kjell Norman.

Trots beskedet från Kjell Norman känner sig Andreas Kvick och Alice Desigaux inte säkra på att de verkligen kommer att få hjälp. Någon remiss till Karolinska har de nämligen inte fått.

– Verksamhetschefen Ingela Högerås har nu informerat oss att hon inte kommer att skriva en remiss åt oss. Om patientlagen gäller, hur får vi vård utan remiss? undrar Andreas.

Varför har de inte fått remiss?

– Vad jag har hört så ska det vara löst så att de får behandling. Sedan om det behövs en remiss eller inte vet jag inte. Men det ska lösas, säger Kjell Norman.

Man kan få ett intryck av att ni inte riktigt gillar att lagen tvingar er att betala för den här behandlingen och att ni därför fortsätter trilskas?

– Det är inte intentionen. Vi kan tycka vad vi vill om det här men vi ska följa lagen.

Läs mer: Sjukvårdsdirektören: "Om vi behöver ändra reglerna ska vi göra det"

Mer läsning

Annons