Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Rätten ogillade åtal om mordbrand

Den Bollnäsbo som åtalats vid Hudiksvalls tingsrätt för mordbrand, försök till mordbrand och olaga hot har nu fått sin dom. Han frias från punkterna om mordbrand och försök till mordbrand men fälls för olaga hot och skadegörelse.

Annons

Det var dagen före julafton i fjol som mannen tände eld på en tygbit och la i sin grannes postlåda, som hängde på husfasaden. Sedan ringde han själv och slog larm.

När polisen kom till platsen stod mannen där med sin tändare i handen. Han berättade att han var irriterad på grannen. Drygt två veckor senare sa han inför två personer att han planerade att tända eld på grannens bostad.

Mannen, som är utvecklingsstörd och dessutom har problem med alkohol, polisanmäldes och förhördes på nytt. Då berättade han att han hade satt eld på en gardin inne på grannens inglasade balkong. Han ska ha släckt lågan själv men det blev ett brännhål i tyget.

Rätten konstaterar emellertid att det under rådande omständigheter aldrig förelåg någon risk för människors liv och hälsa. Däremot döms han för skadegörelse och olaga hot till skyddstillsyn och att betala skadestånd till såväl Bollnäs Bostäder som till sin före detta granne. Han ska också genomgå en alkoholavvänjande behandling och han kommer heller inte att få tillbaka den tändare som polisen tagit ifrån honom.

Mer läsning

Annons