Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Radhus tappar hyresgäster

/
  • Radhusområdet med 16 lägenheter ligger vid Edelsbergsvägen på Hamreområdet i Bollnäs – och har fått sitt namn efter Hamre gård i bakgrunden.

Fem av de 16 radhusen i bostadsområdet Hamre gård i Bollnäs är outhyrda – och ytterligare ett har sagts upp till den 1 februari.
- Det är blandade skäl bakom uppsägningarna – men helt klart är höga boendekostnader en del av förklaringen, säger Bollnäs Bostäders vd Anders Wikström.

Annons

De 16 radhusen på Hamreområdet, med inglasat uterum mitt i lägenheterna, var inflyttningsklara i februari 2010. Insatserna – som hyresgästen får tillbaka vid uppsägning – varierar mellan 450 000 kronor för en trerummare och 560 000 för en femrummare. Månadsavgiften ligger sedan mellan 7 600 och 8 900 kronor.

- För Bollnäsförhållanden är det höga boendekostnader, säger Anders Wikström. Nyproduktion är dyrt och det här är dyrast i stan. Det är aldrig roligt med vakanser, men vi tror att upplägget med bekvämt boende och minimala tomter står sig i längden.

Den tänkta målgruppen för Hamre gård var lite äldre, som ville sälja sin villa men inte var redo för att flytta in i en vanlig hyreslägenhet utan markkontakt. I verkligheten har också barnfamiljer flyttat in – och i flera fall nu upptäckt att utrymmena inne och ute inte räcker till.

Det var ingen rusning till Hamre gård från starten, men så sent som i våras var alla radhusen uthyrda.

- Så vi hoppas att vakanserna handlar om tillfälligheter. Men om det blir långsiktigt, måste vi fundera på hur vi ska hantera det – och kanske erbjuda högre hyra som ett alternativ till insatsen, säger Anders Wikström.

Nu pågår också projekteringen av ytterligare 23 lägenheter med vanlig hyresrätt i ett sjuvåningshus mellan Nygatan och hotell Scandic – ett stenkast från Sundsåker.

- Men själklart måste vakansläget vägas in, innan styrelsen tar ett beslut om att sätta spaden i jorden, säger Anders Wikström.

Mer läsning

Annons