Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Räddningstjänsten: "Då hade det blivit en explosionsartad brand"

Om elden i restaurang Akropolis inte hade släckts snabbt så hade brandgaser spridit sig till lägenheterna ovanpå. Det berättar brandskyddsinspektören i tingsrätten.

Annons

Under den andra rättegångsdagen om den grova mordbranden i restaurang Akropolis den 10 februari förhörs flera olika vittnen. Det handlar om personal från räddningstjänsten, polis och personer som var på plats vid branden.

Det första vittnet är med räddningstjänstens brandinspektör som skrev ett sakkunnigutlåtande om brandrisken i byggnaden. I det framgår att det fanns en risk för människors liv vid branden.

I rätten får han utveckla det hela.

– Det var bensinlukt i hela fastigheten. Det tyder på att även brandgaser hade kunnat sprida sig på samma sätt.

Även räddningstjänstens insatsledare och en rökdykare förhörs i tingsrätten.

– Vi hade haft en restaurangbrand på samma gata några veckor tidigare, så jag sa till killarna när vi åkte ut att vi måste tänka på att branden kan vara anlagd, så det gäller att vara försiktiga med eventuella spår, säger insatsledaren.

Han berättar att de hade med sig ett höjdfordon för att kunna rädda de personer som befann sig ovanpå restaurangen. Men det behövdes inte eftersom de personerna tidigt hade reagerat på bensinlukt och gick ut så fort brandvarnaren i lokalen intill larmade.

Läs även: De boende ovanpå Akropolis berättar om brandkvällen

När räddningstjänsten kom fram var den nedre rutan i entrédörren krossad och det brann på golvet innanför. Rökdykarna släckte då elden genom den trasiga rutan och gick sedan in. Men när de såg en bensindunk på golvet vände de.

– De kontrollerade med värmekamera så det inte fanns människor i lokalen och inga fler brandhärdar. Sedan lät vi allt vara för att polisen skulle få göra sitt jobb, säger insatsledaren.

Enligt vittnena hade det toapapper som låg mellan eldhärden innanför entrédörren och bensindunken som stod sju meter längre in i lokalen kunnat fungera som en stubin, vilket var mordbrännarens avsikt.

Alla är överens om att brandförloppet då hade varit ett helt annat.

– Då hade det blivit ett otroligt kraftigt brandförlopp. Det är mycket som kan brinna i en restaurang och en dunk med bensin har en enorm brandbelastning, säger insatsledaren.

Men som tur var gjorde mordbrännaren ett dåligt jobb.

– Branden fick ett dåligt fäste. Man hade nog tänt på väldigt tidigt, vätskan hade inte satt sig i materialet, konstaterar insatsledaren.

Läs även: Det här innebär grov mordbrand

Mer läsning

Annons