Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Publiksuccé på familjeskogsdag

/
  • Patrik Nilsson visade upp de senaste fyrhjulingarna för skogsbruk.
  • Emrik Olsson, 7 år, gillade att skjuta pil.
  • Johannes Johansson hade fullt upp med att laga kolbullar.
  • Tove Myhr och Ville visade agility.
  • Stora som små åkte häst och vagn i skogen.
  • Dick Persson sjöng visor.
  • Peder Persson, ordförande för Mellanskog i södra Hälsingland var glad över att många besökare kom till familjeskogsdagen.
  • Liv Baumgarten, 10 år, prickade kossan. Hon gillar att vara i naturen och lära sig om djur.
  • Sofia Kruse vid Svenska skogsplantor hoppas att en yngre generation ska få intresse för skogsbruk.
  • Jonas Fällene visar en granplanta för sönerna Nils och Otto.

Mellanskog ordnade en dag för hela familjen vid Bolleberget under lördagen.
– Det är succé, vid klockan 12.00 hade det kommit 350 personer, säger Peder Persson, ordförande i södra Hälsingland.

Annons

Flera parkeringsvakter hjälpte till vid Bolleberget för att trafiken skulle flyta smidigt. Vid kolbulleserveringen ringlade kön lång. Mellanskog ägs av skogsägare som är medlemmar, i Bollnäs, Ovanåker och Söderhamn finns 2174 stycken. Vanligtvis kommer omkring 60 personer på en skogskväll, men under lördagen strömmade det till folk.

På plats stod Dick Persson för skönsjungandet och framförde visor från Dan Andersson till Jocke Berg. Tillsammans äger han ett skogsbruk i Vallsta med sin bror Peder Persson, lokalordförande i Mellanskog som tog över mikrofonen, intervjuade experter och talade skogsbruk.

– Vi verkar för att medlemmarna ska få så bra betalt för virket. Sedan är en trend att den yngre generationen vill äga skog, men köper in mer tjänster från oss och vill ha hjälp med avverkning, gallring och planering. Många har andra jobb vid sidan av nu.

Själv känner Peder Persson ett ansvar att förvalta skogen i Vallsta där han växte upp och där hans farfar och pappa tog hand om skogen.

Patrik Nilsson, delägare vid Motorcenter i Hälsingland, var nöjd med familjedagen och visade nöjt de senaste fyrhjulingarna för skogsbruk.

– Vi har fått god respons här och det är första gången vi är med på något liknande i den här storleken. Intresset för fyrhjulingar ökar, många har gått skogsslingan och tittat på våra fyrhjulingar med kranar där. Rätt många vill ha mindre maskiner som inte skadar skogen lika mycket, säger Patrik Nilsson.

Sofie Kruse vid Svenska Skogsplanterare hade vid sitt stånd ett jämnt flöde av skogsägare som ville handla och få mer information om plantor.

– Dagen är ett utmärkt initiativ, att få hit så mycket familjer och barn. Förhoppningsvis kan vi få fler intresserade av skogsbruk och få unga intresserade av det här, då ökar kontinuiteten.

Mer läsning

Annons